© AP

Slachtoffers 9/11 mogen Saoedi-Arabië aanklagen

Meer dan 16 jaar na de terreuraanslagen van 11 september 2001 hebben nabestaanden van de slachtoffers een juridische overwinning geboekt. Een rechtbank in New oordeelde dat zij een schadevergoeding mogen eisen van de overheid van Saoedi-Arabië.

De rechtbank komt tot dat oordeel in een 41 pagina’s tellende motivering. Daarin staat ook dat het bewijsmateriaal beschermd moet worden. In een volgende procedurestap moet echter wel nog onderzocht worden of Saoedi-Arabië immuniteit geniet. De eisers beschuldigen het Saoedische koninkrijk er onder andere van de ontwikkeling van Al-Qaeda tot een terreurorganisatie gesteund te hebben. De terroristische groepering heeft de aanslagen enkel kunnen plegen, omdat ze ‘financiële en operationele steun’ heeft gekregen van organisaties die direct onder controle van de Saoedische staat stonden.

Het Saoedische verzoek om de procedure stop te zetten, werd door rechter George Daniels afgewezen. Eerder had het Amerikaans Congres, speciaal voor deze zaak, een wet goedgekeurd die burgerlijke klachten tegen bevriende staten mogelijk maakt.

Op 11 september 2001 kaapten islamistische terroristen vier vliegtuigen. Twee daarvan stuurden ze in de beide torens van het World Trade Center in New York. Zo’n 3000 mensen kwamen om. Van de 19 zelfmoordterroristen waren er 15 Saoedische staatsburgers. Een groep van nabestaanden van slachtoffers probeert al jaren via juridische weg schadevergoeding van de vermoede kopstukken achter de aanslagen te krijgen.

Nu in het nieuws