© ss

Franse overheid veroordeeld wegens niet aanpakken van lichtvervuiling

De Franse overheid is woensdag door de Raad van State veroordeeld omdat ze te weinig actie heeft ondernomen in de strijd tegen lichtvervuiling. De hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk vraagt nu dat er werk wordt gemaakt van de invoering van een reeks uitvoeringsbesluiten.

Drie Franse milieuorganisaties hadden de Franse staat aangeklaagd omdat ze de aanpak van de lichtverontreiniging onvoldoende vonden. Ze benadrukten daarbij dat de overdreven hoeveelheid nachtverlichting schadelijk is voor de gezondheid van mensen, maar dat ook planten en dieren er hinder van ondervinden.

De organisaties klaagden vooral aan dat de wet tegen de lichtpollutie niet werd nageleefd. Die wet werd al in 2010 gestemd, maar is nooit van kracht geworden omdat de nodige uitvoeringsbesluiten niet gepubliceerd werden.

De Raad van State heeft de Franse milieuorganisaties nu in het gelijk gesteld. De minister van Ecologie moet “deze besluiten binnen de termijn van negen maanden uitvaardigen”, zo klinkt het woensdag. Als er geen gehoor wordt gegeven aan de uitspraak, zal de overheid een dwangsom van 500 euro per dag moeten betalen.

De Franse milieuorganisaties zijn tevreden met de beslissing. “Het is dringend nodig om de stap van woorden naar daden te zetten, zodat deze doelstellingen eindelijk een concrete realiteit worden”, zo reageert Raymond Léost van France Nature Environnement.

MEER OVER Frankrijk