Nederlandse olympische kampioen Kjeld Nuis vestigt snelheidsrecord op schaatsen: 93 kilometer per uur(!)

De Nederlander Kjeld Nuis heeft in het Zweedse Lulea een snelheidsrecord op schaatsen gevestigd. De tweevoudig olympisch kampioen van Pyeongchang (1.000 en 1.500 meter) kwam tot een maximale snelheid van 93 km/u. De 28-jarige Nuis reed op een natuurijsbaan met een lengte van 1.500 meter zonder bochten. Hij schaatste achter een auto met een windscherm, dat voor hem veel luchtweerstand wegnam.

Nuis wist de ‘magische’ snelheid van 100 km/u net niet te halen. Hij was in Zweden niettemin aanzienlijk sneller dan hij normaal op 400 meterbanen rijdt. Zijn maximale snelheid op een overdekte kunstijsbaan schommelt rond de 60 km/u.

Nuis kreeg deze week bij zijn recordpoging hulp van zijn sponsor Red Bull en de technische universiteit van Eindhoven. “Een bizarre ervaring, ik vloog over het ijs”, liet de snelheidsduivel uit Emmen opgetogen weten. “Dit was een echte teamprestatie. Meer dan veertig mensen zijn hiermee de afgelopen week dag en nacht bezig geweest. Uitgerekend in mijn laatste poging ging alles goed. De euforie en de ontlading waren groot, bijna net zo groot als de vreugde bij een olympisch titel.”

Oud-wereldkampioen Erben Wennemars vervulde een prominente rol in het omvangrijke begeleidingsteam van Nuis. “Hij zat tijdens mijn laatste recordpoging achterstevoren naast de chauffeur, de Zweedse coureur Mikaela Ahlin-Kottulinsky. Erben kon precies aangeven wanneer de auto sneller of minder snel moest rijden. Daardoor kon ik kort achter het windscherm blijven en die 93 km/u halen. Helemaal te gek.”

Zijn eerste recordpoging smaakt naar meer. “Ik wist vooraf dat 100 km niet haalbaar zou zijn, maar nu ik er zo dichtbij ben gekomen, wil ik het volgend jaar best nog een keer proberen. Maar eerst op vakantie, lekker met mijn gezin naar Kaapverdië.”

© Red Bull

Meer sportnieuws