© rr

Rechtshulpverzoeken in zaak Danny Byltjes bleven onbeantwoord

België heeft tot driemaal toe een rechtshulpverzoek naar India verstuurd in het dossier rond Danny Byltjes, de 46-jarige man uit Niel die in verdachte omstandigheden overleed in India. Maar India reageerde er nooit op. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op twee parlementaire vragen.

dvd

Het eerste rechtshulpverzoek werd geformuleerd in mei 2016, het tweede in augustus 2017 en het derde op 12 december 2017. Maar behalve een bevestiging van het feit dat het verzoek was overgemaakt aan de bevoegde autoriteit, kwam er geen reactie. Ook verschillende tussenkomsten van de Belgische ambassade en de Nederlandse verbindingsofficier in New Delhi haalden niets uit.

De Indiase autoriteiten zouden het rechtshulpverzoek immers als uitgevoerd beschouwen omdat ze het post-mortemverslag hebben opgestuurd. Daarin staat dat de man uit Niel een natuurlijke dood stierf. Een autopsie in België wees echter uit dat hij een gewelddadige dood - met schedelfractuur en leverscheur - stierf én dat zijn hart en nieren ontbraken. Een onderzoeksrechter heeft het moordonderzoek ondertussen overgenomen.

Maar, zo blijkt ook uit het antwoord van de minister, er is nog geen groen licht om onderzoek te gaan doen in India. De Belgische ambassade heeft recent nog bijkomende demarches gedaan bij de bevoegde Indiase overheden om verdere contacten te faciliteren, zo zei de minister.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio