© Joren De Weerdt

Artez neemt pastorie van Hoogstraats begijnhof onder handen

’t Is een bijzonder beestje, de restauratiemicrobe. Paul Van Gils en Luk Ghys van ArteZ uit Meer (Hoogstraten) zijn erdoor besmet. De symptomen? Veel goesting, een overdosis passie en geen schrik voor een uitdaging. “Restaurateurs zijn teamspelers”, zeggen de twee. “Gedreven door eenzelfde ambitie: hun steentje bijdragen aan het behoud van ons erfgoed.”

Zaakvoerder Paul Van Gils (43) en ‘directeur der werken’ Luk Ghys (52) gidsen ons door de pastorie van het begijnhof in Hoogstraten. ArteZ gaat het gebouw van eind de negentiende eeuw restaureren. Nummer zoveel in de aanzienlijke rij restauratieprojecten van het nog jonge bedrijf. Op de muren staan pijlen en aanwijzingen voor de arbeiders die de kamers ontmantelen. “De recente invullingen worden verwijderd”, vertelt Luk. “Maar de waardevolle, authentieke onderdelen behouden we. Die laten we herstellen of reconstrueren door gespecialiseerde ambachtslui.”

© Joren De Weerdt

In de binnenmuren en plafonds is de constructie van rinkellatjes en kalkbepleistering duidelijk zichtbaar door de gaten in het pleisterwerk. De tijd heeft hier zijn sporen nagelaten. Maar Artez gaat de pastorie zijn oude glorie teruggeven. “We restaureren alles volgens de regels van de kunst”, zegt Paul. “En we maken er een multifunctioneel gebouw van. Het agentschap Onroerend Erfgoed volgt de werken mee op.”

Passie en gedrevenheid

Paul Van Gils startte met ArteZ in 2009. Eerder werkte hij als project­leider in de industrie- en ­villabouw. Voor zijn laatste werkgever begeleidde hij renovatie- en restauratieprojecten. Het is daar dat zijn fascinatie voor restauratiewerken vorm kreeg, zegt hij. “De renovatie en restauratie van de Vlaamse Opera in ­Antwerpen was mijn vuurdoop. Een serieuze ommezwaai voor iemand die uit de nieuwbouw kwam. Maar ik haalde er wel meteen heel veel voldoening uit. En het smaakte naar meer.”

© rr

Die goesting leidde naar een eigen bedrijf. Een onderneming die nieuwbouw, renovatie en restauratie combineert. “Restauratie-architecten waarmee ik al samengewerkt had, polsten of ik voor hen nog een project wilde begeleiden. Zij konden mijn passie en gedrevenheid blijkbaar wel appreciëren. En ze wisten uit ervaring dat het allemaal in orde zou komen. In mijn handen was hun project veilig.”

Panamarenko

ArteZ was de eerste jaren een eenmanszaak. Paul regelde en coördineerde alles zelf. “Hoekhuis Herfst werd mijn eerste restauratieopdracht. Het gebouw is een van de vier beschermde art- ­nouveauwoningen op de kruising van de Generaal Van Merlenstraat en de Waterloostraat in Antwerpen. Een heel mooi project”, klinkt het. “Met bladgoud leggen en de restauratie van een mozaïek­paneel van 36.000 kleine steentjes.”

© Steven Van den Bergh

ArteZ mocht daarna ook een helikopterplatform installeren op het dak van het Panamarenkohuis in Antwerpen. “Iedereen verklaarde mij zot”, lacht Paul. “Ik was nog maar twee jaar bezig, zeiden ze. En dat ik nogal durfde. Wist ik wel waar ik aan begon? Ze dachten allemaal dat het verkeerd zou aflopen.”

Dat deed het niet. Integendeel. “Een goede voorbereiding is uiteraard essentieel. En als je je omringt met deskundige mensen op wie je kan rekenen, sluit je op voorhand al problemen uit. Bovendien ben ik van het principe ‘Een bos mag nog zo groot zijn, als je het boompje voor boompje aanpakt, lukt het wel.’ Zo’n standpunt helpt ook.”

Kempense connecties

Het helikopterplatform bezorgde ArteZ heel wat publiciteit. En een resem bijzondere restauratieprojecten. Die komen van privéopdrachtgevers en uit openbare aanbestedingen.

“Opdrachten van de overheid worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Voor dossiers die ons interesseren, maken we een prijsopgave. ­ArteZ beschikt over 28 bouw- en renovatie­licenties. En we kunnen rekenen op een uitgebreid team van specialisten-onderaannemers uit de Kempen. Die lokale link vinden we een enorme meerwaarde. Onze onderaannemers voeren bovendien elk project met de grootste zorg uit. En ze beschouwen restaureren ook niet als ‘zomaar een job’. Ze zijn allemaal even gedreven en betrokken. Dat geldt trouwens voor iedereen die bij ons werkt.”

© Joren De Weerdt

Dus ook voor Luk Ghys. Hij is nog maar pas bij ­ArteZ begonnen. “Om onze restauratietak verder uit te bouwen”, zegt Paul. “Luk heeft zijn strepen al verdiend in de restauratiewereld.”

En hij woont in de Kempen. Niet verwonderlijk dat het meteen klikte met de man ‘af Meer’. “Ik ben een inwijkeling die zeventien jaar geleden in Vlimmeren verzeilde”, pikt Luk in. “Maar ik voel me hier echt thuis. Geen denken aan dat ik weer vertrek uit de Kempen.”

Zijn job bracht Luk wel tot in alle uithoeken van het land. “Mijn eerste restauratieproject was het Bisschoppelijk Paleis in Antwerpen begin jaren negentig. Sindsdien heeft de restauratiemicrobe mij te pakken. Dus heb ik mij gespecialiseerd.

© Joren De Weerdt

Eerst vooral in buitenrestauraties, nadien ook in het fijnere binnenwerk. Glas-in-lood, textiel, kroonluchters, muurschilderingen en fresco’s, noem maar op. Elk project is uniek, geen twee werven zijn hetzelfde. En je komt steeds verrassingen tegen. Dus moet je ook heel creatief zijn en naar oplossingen zoeken. Restaureren blijft boeiend, het verveelt nooit. Als ik in België rondrijd, kom ik overal projecten tegen waar ik aan meegeholpen heb. Dan ben ik fier. Want die gebouwen staan er dankzij de restauratiewerken over vijftig of honderd jaar nog steeds.”

Persoonlijk project

“Wij zijn bezig met het behoud van monumenten voor de toekomst. Dat geeft ons enorm veel voldoening”, klinkt het. “We beschouwen elke opdracht als een persoonlijk project. We staan ermee op en we gaan ermee slapen. Restaureren is een echte passie. En er is maar één manier waarop je deze job goed kan doen: volgens de regels van de kunst.”

Dit artikel komt uit CittA
LEES MEER IN CITTA KEMPEN

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio