© AP

Aandeel Tesla keldert na dodelijk ongeval

De Amerikaanse toezichthouder NTSB opent een onderzoek naar een dodelijk ongeval van vrijdag in Californië. Hamvraag: stond de autopiloot aan of niet? De beleggers wachten het onderzoek alvast niet af om aandelen te verkopen.

Nico Tanghe

Afgelopen vrijdag raakte een Tesla Model X aan relatief hoge snelheid de middenberm op een weg in de Californische stad Mountain View. De SUV kantelde, vatte vuur en werd nadien nog geraakt door tegenliggers. De bestuurder van de Tesla werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, waar de man later overleed.

Autopiloot of niet?

Gisteren maakte de NTSB bekend dat het twee onderzoekers naar de plek van de crash heeft gestuurd. Die moeten achterhalen of de wagen op het moment van het ongeval in autopiloot stond, luidt het. Tesla heeft al laten weten dat het zal meewerken aan het onderzoek.

In een blogpost reageerde Tesla op het ongeval door te verklaren dat er bij het bedrijf voor dat stuk autosnelweg geen problemen bekend waren met autopiloot. Het is een stuk snelweg dat al 85.000 keer door andere Tesla-bestuurders op autopiloot is afgewerkt, waarvan meer dan 20.000 keer sinds begin dit jaar. En dat totnutoe zonder enig ongeval.

Beschadigde vangrail

Tesla werkt naar eigen zeggen op dit moment samen met de Amerikaanse autoriteiten om de data uit het gecrashte voertuig te halen. Pas na het consulteren van de rijgegevens in de zwarte doos zal het bedrijf verdere informatie geven.

Volgens Tesla is het ongeval in Californië zo zwaar omdat de vangrail die de middenberm moet beschermen ontbrak of reeds beschadigd was in een voorgaand ongeval. ‘We hebben nog nooit zo’n zware schade gezien aan een Model X in een ander ongeval.’

Tesla-aandeel keldert

De beleggers hadden er gisteren alvast geen goed oog in. Na het uitlekken van het onderzoek naar de crash, kelderde het aandeel Tesla met ruim 8 procent naar het laagste punt in ongeveer een jaar.