Vastgelopen zeereus op Schelde losgetrokken

In de Bocht van Hansweert ter hoogte van boei 53 (vlakbij het haventje van Perkpolder) is woensdag rond 13u30 bij hoogtij het 200 meter lange, vastgelopen bulkschip SBI Jaguar losgetrokken. De Jaguar liep in de nacht van dinsdag op woensdag kort na 1u vast toen net voor de bocht de motoren uitvielen.

pvb

De onder de vlag van de Marschall-eilanden varende SBI Jaguar had, na vracht te hebben geladen bij Vopak, om middernacht Antwerpen verlaten om via Duinkerke koers te zetten naar de Amerikaanse haven Mobile in de Golf van Mexico. Om onbekende reden deed zich in de Bocht van Hansweert ter hoogte van Perkpolder de machinestoring voor. De kapitein poogde nog af te remmen door zijn anker uit te werpen maar het schip schoof met zijn diepgang van 10,9 meter toch langzaam door tot op de ondiepten aan de Zeeuwse kant. Volgens de loodsdiensten had het schip, dat tot voor kort als Tiger Shanghai voer onder HongKong-vlag, zo goed als zeker geen averij opgelopen en vormde het ook geen hindernis voor de scheepvaart.

Direct na het incident kwam de Nederlandse Rijkswaterstaat met een patrouilleschip ter plaatse en werden nog ’s nachts de slepers Union 8 en Multratug 20 bijgeroepen. Rond de middag waren de sleepbedrijven Multratug en Union al massaal ter plaatse. Uit beelden op marinetraffic bleek even later dat onder toezicht van de politie en Rijkswaterstaat acht sleepboten rond het schip ingespannen waren. Bij hoogtij begon de bergingsvloot te trekken en te duwen aan het schip dat even later vrijwel moeiteloos los kwam. De Jaguar wordt, vergezeld van een politieboot en nog enkele slepers, naar Vlissingen gebracht voor verdere inspectie.

Op de Schelde was door de scheepvaartautoriteiten een kort op- en afvaartverbod afgekondigd tot 15u maar dat is inmiddels opgeheven. Eén naar Antwerpen opvarend schip was tijdelijk bij Vlissingen voor anker moeten gaan.

MEER OVER Haven Antwerpen