© BELGA

Vandeput reageert geprikkeld: “Ik ga me niet verdedigen tegen spoken”

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is niet te spreken over de nieuwe beschuldigingen die vandaag worden geuit aan zijn adres. Volgens Dirk Van der Maelen (SP.A) sprak het kabinet van de minister door bepaalde vereisten te stellen al in 2015 een voorkeur uit voor de Amerikaanse F-35, maar volgens Vandeput is dat onzin: “Als meneer Van der Maelen zijn verdachtmakingen blijft uiten, dan zal hij toch ooit met bewijzen moeten komen”, klonk het in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

jvh

LEES OOK: Vandeput opnieuw onder vuur: “Keuze voor F-35 lag in 2015 al vast”

“Van der Maelen ziet spoken”, aldus minister van Defensie Vandeput. “Dat zogezegd ‘superbelangrijke’ document dat nu is bovengekomen, is er één zoals er destijds bij de opmaak van mijn strategische visie voor de regering tientallen zijn gepasseerd op mijn kabinet. Het enige wat telt, is wat neergeschreven staat in het document dat ik heb voorgesteld aan de regering, dat daar is goedgekeurd en in een militaire programmeringswet is gegoten en uitgevoerd. Al de rest is totaal onbelangrijk. Ik ga me hier echt niet tegen verdedigen tegen spoken.”

Uit het document van Van der Maelen blijkt wel een voorkeur voor de F-35, een toestel van de vijfde generatie met stealth-technologie en nucleaire capaciteit. Maar volgens de minister is dat document niet van tel. “Het enige wat telt, is wat ik doe met het advies dat mij gegeven wordt. Men kan mij allerlei dingen voorstellen. Als ik mij niet vergis heeft meneer Van der Maelen ook op een kabinet gewerkt: het kabinet-Claes ten tijde van Agusta. Hij weet dus hoe kabinetten werken: daar worden voorstellen gedaan. Sommige voorstellen halen het, andere voorstellen niet. Het is mijn discretie als minister om op bepaalde voorstellen verder te gaan.”

“Van der Maelen probeert van mij altijd het beeld op te hangen dat alles aan mij voorbij gaat. Maar geloof me: ik weet hoe belangrijk deze procedure is. En ik weet dat men het vroeger in de tijd van de socialisten anders deed. Maar ik heb van in het begin gezegd: ik wil een zuivere procedure.”