Koningin Mathilde brengt bezoek aan Kazerne Dossin

Koningin Mathilde heeft dinsdagvoormiddag een bezoek gebracht aan de Kazerne Dossin in Mechelen. Haar bezoek komt er naar aanleiding van de expo ‘Buren 2018’, die op 18 februari werd geopend.

JaTi, BePr

‘Buren 2018’ is een samenwerking van foto’s van Dan Zollmann en teksten uit het boek ‘Mazzel Tov’ van Margot Vanderstraeten. Twee dagen na de vernissage werden Zollmann en Vanderstraeten door het Paleis gecontacteerd. In december 2017 de koningin al haar waardering voor ‘Mazzel Tov’ bekend gemaakt. Toen de VRT haar vroeg welke boeken haar het meest hadden beroerd en veranderd, plaatste ze ‘Mazzel Tov’ van Margot Vanderstraeten met stip op nummer één.

© BELGA

Het bezoek van de koningin staat ook in het teken van de herdenking van de 25.274 joden en 354 Roma die in 1942-1944 vanuit Dossin in 28 opeenvolgende transporten werden weggevoerd naar Auschwitz-Birkenau. Bij het bezoek van Mathilde was ook Simon Gronowski aanwezig. Gronowski kon als kind ontsnappen uit konvooi XX dankzij een verzetsactie op 1943.

Formidabele vragen

Het was het eerste bezoek van koningin Mathilde aan Kazerne Dossin. De koningin werd rondgeleid door conservator Veerle Vanden Daelen en sprak ook met Gronowski. Gronowski was zeer onder de indruk van de kennismaking met de koningin. “Ik heb mijn verhaal verteld, ze vroeg me wat ik heb meegemaakt”, vertelt de intussen 86-jarige Gronowski. “Ze heeft me echt formidabele vragen gesteld, zeer menselijk ook. Ze reageerde echt als een moeder toen ze hoorde wat ik heb meegemaakt.”

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BePr

© ISOPIX

© ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio