© AP

Advocaat van Puigdemont: “Geen nieuw Europees aanhoudingsmandaat voor Puigdemont gezien”

“Ik heb nog geen nieuw Europees aanhoudingsmandaat voor mijn cliënt (de Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont, nvdr) onder ogen gekregen en ik heb van mijn confrater in Spanje die voor mijnheer Puigdemont werkt ook nog geen document toegezonden gekregen dat erop wijst dat er een nieuw Europees aanhoudingsmandaat tegen hem is uitgeschreven.” Dat zegt Paul Bekaert, advocaat van de Catalaanse minister-presidnt in ballingschap. “En zelfs als er een nieuwe Europees aanhoudingsmandaat zou zijn, dan gaat het om een misbruik van dit soort mandaat en is het illegaal”, voegt de Belgische advocaat er nog aan toe.

“Ik kan u zeggen waar mijn cliënt verblijft, maar ik zal het u niet zeggen. Ik heb mijn beroepsgeheim”, aldus meester Paul Bekaert in antwoord op de vraag of zijn cliënt al opnieuw in België is na zijn verblijf in Finland de vorige uren en dagen.

Gevraagd wat zijn cliënt denkt van de uitspraak van de Finse politie dat ze bereid was om Puigdemont op te pakken, reageert Bekaert dat dat “de gewone procedure in de Schengenzone is”. “Als er een Europees aanhoudingsbevel is afgeleverd, dan zal de politie de gezochte persoon oppakken en voor de onderzoeksrechter brengen. Dat betekent overigens niet dat mijn cliënt daarom ook zou worden uitgeleverd.”

Wanneer er een Europees aanhoudingsbevel is en Puigdemont zou in België verblijven, dan is het ook de normale gang van zaken volgens de hogergenoemde Schengenprocedure dat de politie hem oppakt voor een ondervraging, aldus zijn Belgische advocaat. “Maar dat betekent niet dat hij ook zal worden uitgeleverd”, zegt Bekaert. “Daarover zullen de onderzoeksrechter en de raadkamer beslissen.”

Paul Bekaert wijst er ten slotte nog op dat de misdrijven die de Spanjaarden Puigdemont ten laste leggen in België niet strafbaar zijn.

Vastgoed

Jobs in de regio