© Fred Debrock

Deze zin van Hugo Claus krijgt prominente plek in Antwerpen

“Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders”. Die zin is door de luisteraars van Radio 1 verkozen tot ‘de Schoonste zin’ van Hugo Claus. Dat heeft actrice Hilde Van Mieghem, jarenlang bevriend met Hugo Claus, vrijdagavond bekendgemaakt in het radioprogramma Culture Club.

Radio 1 ging, ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het overlijden van Claus, samen met Stad Antwerpen en het Letterenhuis op zoek naar de mooiste zin uit het omvangrijke oeuvre van Claus. Die krijgt een zichtbare plaats, ergens in de stad.

De bekroonde zin komt uit de gedichtencyclus oog om oog. Van Mieghem, curator van de Hugo Claus-expositie in het Letterenhuis in Antwerpen, noemde de keuze “zeer verrassend”. “Ik had niet verwacht dat deze het zou halen.”

De geïnteresseerde stemmers kregen een lijstje van tien zinnen voorgelegd, zowel uit Claus’ poëzie als zijn romans. In totaal heeft een duizendtal mensen gestemd. De tien zinnen werden in de loop van de week herleid tot drie. De zilveren en bronzen zinnen zijn:

- “Mijn vrouw, mijn heidens altaar, Dat ik met vingers van licht bespeel en streel, Mijn jonge bos dat ik doorwinter, Mijn zenuwziek, onkuis en teder teken, Ik schrijf je adem en je lichaam neer Op gelijnd muziekpapier.” (uit het gedicht ik schrijf je neer)

- “In mij vergaat uw leven wentelend, gij keert. Niet naar mij terug, van u herstel ik niet”. (Uit het gedicht De moeder)

Vastgoed

Jobs in de regio