Artsenvereniging roept huisdokters op om weer papieren briefjes te schrijven: “Elektronisch attest nutteloos voor fiscus”

Foto: rr

Artsenvereniging roept huisdokters op om weer papieren briefjes te schrijven: “Elektronisch attest nutteloos voor fiscus”

Print

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten BVAS roept huisartsen op terug te schakelen op het papieren getuigschrift boekje, omdat het nieuwe eAttest geen bewijskracht zou hebben voor de fiscus, maar die ongerustheid is volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block “niet nodig”. “Het fiscale bewijs wordt digitaal opgeslagen in het systeem. Bij een controle kan de fiscus deze bewijzen raadplegen in de database.”

Sinds begin februari kunnen huisartsen de getuigschriften voor verstrekte hulp elektronisch doorsturen naar het ziekenfonds van de patiënt die contant betaalt. Die laatste wordt sneller terugbetaald, de arts is verlost van het papierwerk, is de redenering. Maar volgens BVAS heeft de overheid niet gedacht aan het fiscale aspect.

In tegenstelling tot de vroegere, genummerde getuigschriftenboekjes, blijkt het elektronisch getuigschrift geen waterdicht systeem om inkomsten te staven bij de fiscus, zegt de organisatie. “Het eAttest gaat terug op een geïnformatiseerde prestatietabel, maar dergelijke Excel-tabel kan gemakkelijk gemanipuleerd worden.” De BVAS adviseert dan ook alle huisartsen om voorlopig terug te keren naar het oude systeem van papieren boekjes. “De BVAS wil niet dat huisartsen zich problemen met de fiscus op de nek halen.”

“Ongerustheid niet nodig”

Het kabinet-De Block erkent dat het Riziv “een handvol meldingen” heeft ontvangen over een mogelijk probleem met de eAttesten, en dat “hier en daar de vrees bestaat dat het gebruik van het attest problemen kan opleveren bij de fiscus”. Ongerustheid is echter niet nodig klinkt het, omdat het fiscale bewijs digitaal wordt opgeslagen in het systeem. “Bij een controle kan de fiscus deze bewijzen raadplegen in de database.”

Het Riziv en de verzekeringsinstellingen hebben op vraag van minister De Block wel al contact gelegd met de softwareleveranciers. “Zij zullen dit uitklaren en hun gebruikers op korte termijn duidelijk en correct informeren.”

MEEST RECENT