Generaals manipuleerden informatie over F-16’s, kolonel Van Pee zet tijdelijk stap opzij

Foto: BELGA

Generaals manipuleerden informatie over F-16’s, kolonel Van Pee zet tijdelijk stap opzij

Print

Verschillende topfiguren binnen het leger wisten dat de Belgische toestellen langer kunnen meegaan dan voorzien én hielden die informatie actief tegen. Zeker drie generaals waren hierbij betrokken, meldt VRT NWS, dat mails en documenten kon inkijken. Intussen gaf de in opspraak gekomen kolonel Harold Van Pee aan dat hij, samen met een paar andere militairen van de luchtmacht, tijdelijk een stap opzij zet. Dat meldt De Standaard.

VRT NWS kreeg informatie van een klokkenluider binnen defensie. Die krijgt in de zomer van 2016 informatie van straaljagerbouwer Lockheed Martin, waarin staat dat de F-16’s langer kunnen vliegen. De bron vraagt meer gedetailleerde cijfers om zeker te zijn.

Wanneer hij dat meldt aan kolonel Letten, zijn overste en de beheerder van de vloot van de luchtvaart, komt luchtmachtgeneraal Frederik Vansina rechtstreeks tussen bij de producent. Maar de klokkenluider zet door, al vraagt zijn overste hem wel om voorzichtig te zijn. In een mail schrijft die: “Zolang maar niemand gaat denken dat de F-16’s meer dan 8.000 uren kunnen vliegen. Kijk goed uit!”.

De resultaten van de Lockheed-studie komen binnen, maar bij de voorstelling van die cijfers aan een groep hogere officieren krijgt de klokkenluider van zijn overste de opmerking om de slide met de cijfers over de langere levensduur niet te gebruiken. “Het is niet het juiste moment. Het aankoopprogramma zit in een cruciale fase nu. We willen dit gevoelige moment niet verstoren.”

De bron van VRT mailt de gegevens dan door naar twee generaals en projectleider Harry Van Pee, waarin hij vraagt alles aan de stafchef en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) over te maken, maar dat is blijkbaar nooit gebeurd.

Kolonel Van Pee op non-actief

Diezelfde kolonel Van Pee zet zichzelf samen met enkele andere militairen een tijdje op non-actief, zo meldt De Standaard intussen. Dat doen zij naar eigen zeggen om de audit bij Defensie niet te hinderen. Al vindt de kolonel niet dat hij een fout begaan heeft. “Dit is een zoveelste studie”, zei hij vandaag in Het Belang van Limburg over de verlengingsstudie. “Ik ben altijd een heel grote voorstander geweest van transparante en open informatie, en nu word ik publiekelijk aan de schandpaal genageld.”

“Ik zal nu, net zoals een paar andere mensen die bij het dossier betrokken zijn, vrijwillig een aantal dagen niet op de dienst verschijnen en thuis blijven”, zegt hij aan De Standaard. “Ik wil het onderzoek niet in de weg lopen, maar als men mij wil horen ben ik uiteraard beschikbaar.” Hij gaf inmiddels toe dat hij van de studie wist. “Ja, maar die vertelt niets nieuws. Die is overroepen. Je kan een oldtimer ook honderd jaar langer laten rijden. De vraag is wat je nog effectief met die F-16’s kan doen.”

MEEST RECENT