Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

‘Piet Piraat’ is nieuw gezicht in ‘Thuis’

De Lierenaar is vooral bekend van zijn rol als Piet Piraat. Foto: Photo News

Thuis krijgt er dinsdagavond een nieuw gezicht bij. Peter Van De Velde – vooral bekend als Piet Piraat – duikt voor het eerst op als zwemcoach Jacques. “Komt het door mijn rol in de prestigereeks Salamander dat ze mij ook bij Thuis hebben opgemerkt? Ik weet het niet. Maar plots kom ik weer veel op televisie.”

Peter Van De Velde draait al ruim twintig jaar mee in de Vlaamse televisie- en theaterwereld. Voor de kinderen is hij Piet Piraat, volwassenen kunnen hem kennen uit de VTM-reeks Wittekerke of populaire musicals als Daens en 14-18. Maar Thuis stond nog niet op zijn palmares. In het grootste geheim ging de Lierenaar er begin dit jaar aan de slag. Dinsdagavond is hij voor het eerst in de reeks op Eén te zien.

Nog niet dagelijks

“Mijn personage, Jacques ­Pieters, is de zwemcoach van ­Joren (gespeeld door Mathieu ­Carpentier, red.). Ook op persoonlijk vlak maakte zijn personage Jacques al het een en ander mee. “Zo verloor hij enkele jaren geleden zijn vrouw en voedt hij zijn tienerzoon Maarten alleen op. Die verhaallijn zal later in de reeks wat meer aandacht krijgen. Jacques zal heel geleidelijk aan in het verhaal komen. Ik had op 3 januari mijn eerste opnames. Die vinden plaats in dezelfde studio als die van Wittekerke vroeger. In die reeks vertolkte ik van 1998 tot 2003 de rol van dokter Jan Struys. Dat was mijn grote doorbraak. Ik ken dat gebouw dus als mijn broekzak. Ook de collega’s zijn geen vreemden. Ik heb met Wim ­Stevens (die Tom De ­Decker speelt, red.) al op de planken gestaan, en met ­Kadèr ­Gürbüz (die ­Karin Baert speelt, red.) vormde ik een koppel in de Eén-serie ­Salamander.”

Van De Velde was tot voor kort als René Kroneborg in Salamander te bewonderen. “Die opnames dateren al van twee jaar geleden. Maar ik herinner me het nog goed. Plots kreeg ik een telefoontje voor die reeks. Ik moest zelfs geen auditie doen. Heel fijn om zo’n prestigereeks te mogen meemaken. Komt het door Salamander dat ze mij ook bij Thuis hebben opgemerkt? Ik weet het niet. Maar plots kom ik weer veel op televisie.”

Al eens geweigerd

Toch had Peter Van De Velde al eerder kunnen schitteren in de soap. “Het is immers niet de eerste keer dat ze mij hebben gevraagd voor een rol in Thuis”, vertelt Van De Velde. “Een tijdje geleden kwamen de makers vragen of ik een screentest wou doen voor een ander personage. Maar destijds paste een rol niet in mijn agenda.” Voor de rol van Jacques Pieters kwam hij opnieuw in aanmerking. “Ik viel haast van mijn stoel toen ze belden. Opnieuw kreeg ik de vraag om eens langs te komen voor een gesprek. Het is toen vrij snel gegaan. Enkele weken na het eerste contact stond ik al op de set. Ik vind het een eer dat ze je vragen voor een serie die al bijna een kwarteeuw bestaat en elke dag een miljoen kijkers lokt.”

Deze keer lukte een samenwerking dus wel. “Al was het puzzelen met onze agenda’s absoluut niet vanzelfsprekend. Ik werk al sinds begin jaren 2000 vast voor Studio 100 en ben daar geregeld nodig. Studio 100 en de VRT hebben allebei water bij de wijn moeten doen om deze rol in Thuis mogelijk te maken. Anders kwamen we er niet uit.”

Allerlei projecten tegelijk

Van De Velde is dan ook met allerlei projecten tegelijk bezig. “Ik speel momenteel in een theaterstuk van Ruud De Ridder. Dat is vooral in de weekends, maar ook op donderdag en vrijdag. Begin april beginnen de opnames van het vierde seizoen Nachtwacht voor Ketnet, waarin ik de rol van Cooper vertolk. Dat moet ik al met Thuis combineren. En vanaf augustus beginnen de repetities voor de spektakelmusical 40-45, waarin ook Thuis-collega Marleen Merckx (Simonne, red.) meedoet. Op vraag van regisseur Frank Van Laecke is dat zes dagen op zeven repeteren van 10u tot 18u. In die periode zal ik me enkel op die musical kunnen focussen. Maar je hoort mij niet klagen. Het is heel aangenaam om theater met televisie te kunnen afwisselen en bovendien telkens totaal andere personages te mogen neerzetten.”

Thuis, om 20.10u op Eén

Meest gelezen GVA+

Sportartikels voor abonnees