Kleinere gemeente, meer tevreden inwoners?

Moet je in een kleine gemeente wonen om de tevredenheid over je woonplaats te verhogen? Volgens de burgemeesters van Vorselaar en Merksplas biedt het zeker een voordeel. Frank Wilrycx van Merksplas ziet er zelfs een argument in om goed na te denken over eventuele toekomstige fusies van gemeenten.

gvn

In Vorselaar is 89% van de inwoners tevreden over de gemeente. Een echte verrassing is dat niet, want het Kardinaalsdorp viel de voorbije jaren al meerdere keren in de prijzen. “We hebben in Vorselaar een hele weg afgelegd om dit te bereiken”, zegt burgemeester Lieven Janssens (ActieV). “Uit de polls die worden georganiseerd, komen we regelmatig als de beste naar voor. Zo is Vorselaar drie jaar geleden verkozen tot gemeente waar de inwoners het meest fier over zijn. Het klinkt misschien wat raar, maar de samenwerking tussen de politiek en de administratie is vrij uniek. In plaats van politici die beslissen en de ambtenaren het laten uitvoeren, gaan we echt samen aan de slag. Dat levert goede resultaten op.”

Dynamiek

Nog uit de Gemeentemonitor blijkt dat Vorselaar tevreden is over cultuur en vrije tijd. “We hebben een bloeiend verenigingsleven en geven ruimte aan onze inwoners om met creatieve voorstellen te komen. Dat geeft een zekere dynamiek die stimulerend werkt. In een kleine gemeente gaat dat waarschijnlijk eenvoudiger. Anderzijds denk ik dat ongeacht het inwonersaantal en de financiële mogelijkheden ook in grotere gemeenten veel opportuniteiten liggen. Je moet een unieke cocktail hebben van mensen die graag op de kar springen”, vertelt Lieven Janssens.

Kinderopvang

Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas) heeft een andere verklaring voor de tevredenheidsscore van zijn gemeente. “Ik denk dat onze realisaties van de voorbije jaren meespelen. De kinderopvang is vernieuwd en ook op sportgebied zijn heel wat inspanningen gedaan. Ook de mensen van onze technische dienst zijn vaak op de baan. In een kleine gemeente zijn inwoners volgens mij dichter betrokken bij het beleid. De burgemeester is wellicht gemakkelijker aanspreekbaar. Misschien iets om over na te denken nu een aantal gemeenten gaat fuseren en er ook vanuit de Vlaamse overheid gepleit wordt voor grotere gemeenten via fusies.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio