Facebook-aandeel krijgt zware klappen na schandaal rond misbruik van persoonlijke gegevens

Foto: AFP

Facebook-aandeel krijgt zware klappen na schandaal rond misbruik van persoonlijke gegevens

Print

Het aandeel van Facebook heeft een stevige klap gekregen op de beurs, nadat was uitgelekt dat een politieke adverteerder de persoonlijke gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers verzamelde zonder hun goedkeuring. Het aandeel verloor tot 5,2 procent, de grootste daling in ruim twee maanden.

Afgelopen weekend raakte bekend dat het bedrijf Cambridge Analytica persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers van het sociale netwerk had verzameld, zonder dat die daar hun toestemming voor gegeven hadden. Het bedrijf zou de gegevens hebben gebruikt voor de ontwikkeling van software waarmee het kiesgedrag kan voorspeld en beïnvloed worden, schreef de Amerikaanse krant The New York Times. In 2016 werkte Cambridge Analytica voor de presidentscampagne van Donald Trump.

Facebook maakte zaterdag bekend dat het de toegang heeft geblokkeerd voor Cambridge Analytica, voor een aantal (ex-)medewerkers en voor het moederbedrijf Strategic Communication Laboratories. Het bedrijf van topman Mark Zuckerberg zegt dat het werd voorgelogen.

Autoriteiten in de VS en in Europa eisten al meer uitleg. Zuckerberg zal het waarschijnlijk persoonlijk mogen gaan uitleggen in het Amerikaanse Congres.

In België zegt de Privacycommissie dat er nog geen uitsluitsel is over de vraag of er al dan niet Belgische profielen betrokken zijn. Maar de Belgische privacywaakhond “volgt deze problematiek met belangstelling op”, zegt een woordvoerster. Er zal overleg over zijn op Europees niveau tijdens vergaderingen morgen en begin april.