Marc Van Peel (CD&V) gaat eind dit jaar met pensioen: "Tijd om van de rust te gaan genieten"

Marc Van Peel (CD&V) zal niet opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober dit najaar. De 68-jarige havenschepen zal na deze legislatuur dan ook zijn politieke carrière uitwuiven. Dat maakte hij maandag bekend.

joro, SVW

Aanvankelijk werd gefluisterd dat Van Peel opnieuw lijstduwer zou worden op de CD&V-lijst. “Volgend jaar word ik zeventig jaar en ik denk dat beter is om de partij op een andere manier te steunen”, zegt Van Peel nu op een persconferentie. "Ik zal 48 jaar in de politiek hebben gezeten, dus wordt het tijd om stilaan van de rust te gaan genieten." Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer zal de lijst nu duwen.

Jongeren op de lijst

Eerder raakte al bekend dat Kris Peeters de CD&V-lijst zou trekken. Cultuurschepen Caroline Bastiaens zal op de tweede plaats prijken, Nahima Lanjri op drie. Maandag werden ook de lagere plekken op de lijst bekend gemaakt. Met Sam Voeten op vier, Zola Dorjbaya op zes, Soufiane Amrani op zeven, Helena Caluwé op tien is de lijst voor CD&V Antwerpen flink gevuld met jong talent. "Het zijn vijf jonge talenten die zich vastbijten in thema’s als mobiliteit, samenleven, start-ups en verenigingsleven. Stuk voor stuk zaken die een grote impact hebben op het dagelijks leven van al wie jong is in ‘t Stad”, zegt lijsttrekker Kris Peeters.

Lange politieke carrière

Marc Van Peel heeft al een erg rijke politieke loopbaan achter de rug. Niet alleen is hij sinds 2001 ononderbroken schepen in Antwerpen en zetelt hij al sinds 1989 in de gemeenteraad. Eind jaren 1990 was hij ook even partijvoorzitter van de toenmalige CVP en was hij afwisselend lid van de het Vlaams parlement, de Kamer en de Senaat. "Als je alles optelt, word je daar op zichzelf al moe van", zegt hij maandag met een kwinkslag.

In de huidige centrumrechtse meerderheid van burgemeester Bart De Wever is Marc Van Peel schepen van Haven, Industrie en Werk. Tegelijkertijd is hij ook voorzitter van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Zijn twee termijnen als havenschepen noemt hij nu ook als zijn mooiste momenten uit zijn loopbaan. "Het gaat fantastisch met de haven van Antwerpen en met het nieuw Havenhuis staat er een monument dat internationaal in de prijzen valt", zegt Van Peel, die er aan toevoegt dat hij de politiek "zeer zeker zwaar gaat missen".

In de campagne in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 vormden Van Peels CD&V en de sp.a van burgemeester Patrick Janssens nog samen de Stadslijst. Van Peel prees Janssens toen als een van de beste Antwerpse burgemeesters ooit en nam en filmpje op waarin hij N-VA-lijsttrekker Bart De Wever weerde uit het stadhuis. Na de verkiezingen ging de CD&V toch overstag, brak het kartel op en ging in zee met de N-VA om een meerderheid te vormen in Antwerpen. Van Peel behield zijn post als havenschepen.

Het bewuste campagnefilmpje (met lichtjes gewijzigde tekst door een YouTube-gebruiker):

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio