© EPA-EFE

Puigdemont betreurt dat hij Catalaanse onafhankelijkheid niet vroeger uitriep

De Catalaanse ex-president Carles Puigdemont betreurt dat hij de onafhankelijkheid van Catalonië niet vroeger heeft uitgeroepen en zegt in een “val” van te zijn gelopen die de Spaanse regering had opgesteld. Puigdemont is naar eigen zeggen ook “bereid naar de gevangenis te gaan indien België me uitlevert.”

De in België in ballingschap levende Puigdemont deed zijn uitspraken in een interview met de Zwitserse krant Tribune de Genève. Puigdemont is in Zwitserland om er het plaatselijke filmfestival bij te wonen, en aan een internationaal forum over mensenrechten deel te nemen.

In het interview zegt Puigdemont dat zijn oorspronkelijke idee was om de onafhankelijkheid uit te roepen vlak na het door Madrid verboden referendum over Catalaanse zelfbeschikking op 1 oktober 2017. “Wij wilden ons onafhankelijk verklaren op 10 oktober, maar ik heb toen beslist de concrete gevolgen (van een onafhankelijkheidsverklaring, nvdr.) op te schorten om de deur open te laten voor dialoog met de Spaanse regering. Dat was mij ook door bronnen bij de regering in Madrid voorgesteld.”

“Ik ben aldus verantwoordelijk te werk gegaan, maar ook riskant, want iedereen verwachtte een effectieve proclamatie van onafhankelijkheid”, aldus nog Puigdemont. “En dat bleek een valstrik, want vanuit de regering kreeg ik geen enkele positieve reactie. Mocht ik het kunnen overdoen, ik zou het uitroepen van de onafhankelijkheid niet meer uitstellen”, besloot de afgezette Catalaanse president.

“Bereid naar gevangenis te gaan indien België me uitlevert”

Later op de dag liet Puigdemont op een persconferentie ook weten “het volle vertrouwen te hebben in de Europese Justitie en in het bijzonder de Belgische”, maar dat hij over de rechtspraak in Spanje “niet zo tevreden” is.

Terzelfdertijd stelde hij ook bereid te zijn naar de gevangenis te gaan in het geval België zou beslissen om hem aan Spanje uit te leveren. Om er aan toe te voegen dat hem achter de tralies zetten “een grote fout” zou zijn. Puigdemont heeft niet het gevoel dat hij in België, waar hij sinds oktober verblijft, “in de clandestiniteit” leeft. Hij staat in ons land “ter beschikking van de overheden”.

MEER OVER Catalonië

Nu in het nieuws