© AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Poetin wint overtuigend de presidentsverkiezingen in Rusland

Vladimir Poetin heeft zoals verwacht met gemak opnieuw de Russische presidentsverkiezingen gewonnen. Zo kan hij aan een vierde ambtstermijn beginnen.

jvt

Onmiddellijk nadat de stembureaus waren gesloten in Rusland, gaven de eerste exitpolls -op basis van 20 procent van de gestelde stembureaus- Vladimir Poetin tussen de 72 en 74 procent van de stemmen. Er zou 63,7 procent van de Russen zijn gaan stemmen. Dat is minder dat wat de overheid zich tot doel had gesteld, namelijk 70 procent opkomst.

Opvallend is de goede score van de kandidaat van de communisten, Pavel Groedinin. Hij zou 11,2 procent van de stemmen behalen. Dan volgt de ultranationalist Vladimir Zjirinovski met zeven procent, Ksenia Sobtsjak, de voormalige TV-presentatrice zou 2,5 procent van de stemmen hebben behaald.

In het centrum van Moskou arriveerden, nog voor de uitslag bekend was, veel bussen met aanhangers van de president om de overwinning te vieren.

Volgens de Russische ngo Golos, die de verkiezingen heeft geobserveerd, zijn er veel meldingen van fraude. Om 12.00 uur Belgische tijd had zij bijna 2.000 onregelmatigheden geteld. De ngo heeft ook veel berichten gekregen over werkgevers en universiteiten die hun werknemers en studenten verplichten om op hun werk of hun school hun stem uit te brengen ‘zodat men hun deelname aan de verkiezing kan controleren’.

De beweging van de belangrijkste opposant van het Kremlin, Alexej Navalni, die door gerechtelijke veroordelingen niet mocht deelnemen aan de verkiezingen, meldde ook honderden fraudegevallen. De groep stuurde zelf 33.000 waarnemers naar de stembureaus.

Navalni verspreidde zelf via Twitter beelden van stembusfraude in een stembureau in het oosten van het land. De verkiezingscommissie heeft laten weten de beelden te zullen onderzoeken. De waarnemers lieten bovendien weten verhinderd te worden bij hun werk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Navalni had opgeroepen tot een boycot van de verkiezing, en zijn aanhangers vermoeden dat het Kremlin er alles aan doet om zo veel mogelijk kiezers naar de stembus te krijgen. Zo zijn er berichten over kiezers die in bussen door de politie naar de stembureaus worden gebracht, en worden in verschillende stembureaus cadeaus uitgedeeld of kortingsbonnen aangeboden.

De verkiezingsautoriteiten lieten zondag ook nog weten dat er in Rusland 1.513 internationale waarnemers aanwezig zijn uit 115 landen, en dat 291 teams van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de verkiezing monitoren.

MEER OVER Vladimir Poetin