© EPA-EFE

© Photo News

1 / 2

Bart Swings is eindwinnaar in Wereldbeker massastart

Op de slotmanche van de Wereldbeker schaatsen heeft Bart Swings zondag in Minsk de eindzege in de Wereldbeker massastart op zak gestoken. Swings werd in de Wit-Russische hoofdstad pas vierde, na de Nederlander Simon Schouten, de Japanner Shota Nakamura en de Rus Danila Semerikov, maar hield wel zijn Italiaanse concurrent op de eindzege Andrea Giovanni achter zich.

In de eindstand heeft olympisch vicekampioen Swings acht punten voor op Giovanni. De Zuid-Koreaanse olympische kampioen Lee Seung-Hoon is op 16 punten derde, Schouten op 34 punten vierde en de Zwitser Livio Wenger op 59 punten vijfde. Voor aanvang van de slotmanche was Swings vierde in de stand, maar de eerste twee, Lee en Wenger, kwamen in Minsk niet aan de start, zodat Swings alleen hoefde af te rekenen met Giovanni, die slechts zes punten voor hem stond.

Swings hield in de race, die met slechts acht deelnemers de benaming massastart niet echt waard was, Giovannini voortdurend in de gaten. Door de eerste twee tussensprints op te eisen, verzekerde Swings zich van de vierde plaats in het dagklassement. Daardoor maakte het niet uit dat Schouten, Nakamura en Semerikov uit het minipeloton ontsnapten.

Aan zijn eerste eindzege in een Wereldbeker hield Swings een premie van 5.000 dollar (4.050 euro) over. Hij kan nu met vakantie gaan skiën en aandacht besteden aan zijn studie voor burgerlijk ingenieur. De wedstrijdpauze zal relatief kort zijn, want in april wil hij al weer gaan skeeleren.

Swings schaatste in Minsk alleen de massastart. De 1.500 meter was in de Minsk Arena verrassend voor de Noor Sverre Lunde Pedersen (1:45.47), die in de laatste rit de Rus Denis Yuskov versloeg. Yuskov was al zeker van de wereldbeker. Doordat hij in het begin van het seizoen ver achterbleef bij de top en zelfs uit de A-groep degradeerde, speelde Swings geen rol van betekenis in het klassement. Hij werd in het eindklassement zeventiende. Pedersen voorkwam dat ook de Grand World Cup (gedoteerd met 20.000 dollar) naar Yuskov ging. Die onderscheiding en premie ging nu naar Pedersens landgenoot, sprinter Havard Holmefjord Lorentzen.

Meer sportnieuws