© Photo News

Belgische aardappelverwerkers verontrust over frietoorlog met Zuid-Amerikaanse landen

De aardappelverwerkende nijverheid in België is bezorgd over de mogelijke gevolgen van een handelsconflict met enkele Zuid-Amerikaanse landen. Dat blijkt vrijdag uit een mededeling van Belgapom, de beroepsvereniging voor aardappelhandel en -verwerking. Zowel Brazilië als Colombia zeggen dat Belgische bedrijven hun frieten uitvoeren tegen dumpingprijzen.

De Belgische aardappelverwerkers hebben in 2017 nochtans uitstekend geboerd. Vorig jaar werd 4,6 miljoen ton aardappelen tot onder meer frieten, chips en kroketten verwerkt. Daarmee wordt nog een 3,6 procent beter gedaan dan in 2016, dat nochtans ook al een recordjaar was. De tewerkstelling in de sector groeide met 7 procent, of bijna driehonderd werknemers.

De organisatie vreest tegelijkertijd wel dat de groei kan worden bedreigd door een handelsgeschil met enkele Zuid-Amerikaanse landen. Zowel Brazilië als Colombia beschuldigen België, Duitsland en Nederland ervan de frieten tegen veel te lage prijzen op hun markt te dumpen.

In Brazilië zijn al invoerheffingen van kracht. Er loopt momenteel nog een juridische procedure om die heffingen aan te vechten, maar voorlopig is er nog geen uitspraak in die zaak. In Colombia moet de regering nog beslissen of er heffingen opgelegd zullen worden. De beroepsvereniging vreest bovendien, op basis van mediaberichten, dat ook Peru bezig is met het voorbereiden van zo’n procedure.

Belgapom ontkent in elk geval dat er sprake is van dumpingpraktijken. De organisatie zegt het slachtoffer te zijn van “protectionistische reflexen, die de internationale handel bedreigen”. “De invoer uit België, Nederland en Duitsland wordt met de vinger gewezen voor de problemen met verse aardappelen op de eigen markt”, zegt Romain Cools van Belgapom.

De aardappelverwerkende nijverheid blijft intussen wel volop mikken op export. De vorig jaar opgestarte campagne om Belgische frieten te promoten in Zuidoost-Azië, wordt ook in 2018 en 2019 nog voortgezet.