© Photo News

Quick Step blijft maar winnen in België: Colombiaan Hodeg wint Handzame Classic

Álvaro José Hodeg heeft de Handzame Classic gewonnen. De Colombiaan van Quick Step sprintte naar de overwinning in een massaspurt. Kristoffer Halvorsen, de winnaar van vorig jaar, eindigde op plaats twee.

jtp

De achtste editie van de Handzame Classic, op gang getrapt in Bredene, bracht de renners van de Belgische kust naar de kasseien en hellingen van de Westhoek, om uiteindelijk te eindigen met drie plaatselijke ronden in Handzame. De eendagskoers maakt dit jaar geen deel meer uit van de Napoleon Games Cycling Cup, maar dat vindt de koersdirectie zeker geen probleem. “Dit jaar mogen we ons eigen deelnemersveld samenstellen. De vraag was altijd zo groot dat we veel teams moesten teleurstellen”, klonk het voor aanvang bij Sporza.

Vroege vlucht

Na drie kwartier koers rukte een klein groepje renners zich af van het peloton in deze miniversie van Gent-Wevelgem. Zeven renners om exact te zijn, maar hun vlucht was van bijzonder korte duur. Negen andere vrijbuiters kregen daarna wel een vrijgeleide, met daarbij twee Belgen: David Boucher (Tarteletto-Isorex) en Dennis Coenen (Cibel-Cebon). Samen met Bryan Nauleau (Direct Energie), Oscar Riesebeek (Roompot), Peter Koning (Aqua Blue), Maikel Zijlaard (Hagens Berman), Gatis Smukulis (Delko-Marseille), Adrian Kurek (CCC) en Florian Stork (Sunweb) bedroeg hun maximale voorsprong nooit veel meer dan vijf minuten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stork gaf er echter halfweg koers de brui aan voorin, met nog 50 kilometer op de teller liet ook Maikel Zijlaard, de kleinzoon van Joop Zijlaard, zich uitzakken uit de kopgroep. Dat de kopgroep nooit voorop zou blijven, was dan natuurlijk al lang duidelijk. Oscar Riesebeek hield het het langst uit, hij werd op acht kilometer van de streep uiteindelijk opgeslokt door het peloton. Dat het daar bijzonder nerveus aan toe ging, bleek op zes kilometer van de streep. Drie renners gingen van de weg met daarbij Lawrence Naesen (Lotto-Soudal) en Florian Senechal (Quick Step Floors).

Opnieuw Quick Step

De verwachte massaspurt kwam er vervolgens in de straten van Handzame. Fabio Jakobsen, eerder deze week nog de winnaar in Nokere Koerse, piloteerde perfect zijn ploegmaat Álvaro José Hodeg, de Colombiaan sprintte iedereen uit het wiel. Kristoffer Halvorsen, vorig jaar de winnaar, eindigde op plaats twee. Kenny Dehaes was de beste Belg, hij eindigde op plaats zes.

Uitslag:

1. Alvaro Jose Hodeg (Quick Step Floors)

2. Kristoffer Halvorsen (Sky)

3. Pascal Ackerman (BORA-hansgrohe)

4. Matteo Pelucchi (BORA-hansgrohe)

5. Adam Blythe (Aqua Blue Sport)

6. Kenny Dehaes (WB Aquaprotect-Veranclassic)

7. Rui Oliveira (Hagens Berman Axeon)

8. Tanguy Turgis (Vital Concept)

9. Moreno Hofland (Lotto-Soudal)

10 Jonas Koch (CCC)

Hodeg bedankt ploegmaats

Nadat Fabio Jakobsen woensdag Danilith-Nokere Koerse op zijn naam schreef, heeft Alvaro Hodeg vrijdag Bredene-Handzame Classic naar zijn hand gezet. De jonge veulens van Patrick Lefevere blijven zo de hoofdvogels in Vlaanderen afschieten.

“Woensdag werkte iedereen voor Fabio Jakobsen. Vandaag mocht ik mijn kans gaan. En ik ben blij dat zowel Fabio als ikzelf het konden afmaken”, lachte Alvaro Hodeg. “De ploeg heeft de hele wedstrijd onder controle gehouden. Er was die lange vlucht en eens we de kloof hadden gedicht zorgden mijn ploegmakkers er voor dat niemand nog de massasprint kon ontlopen. En dan mocht ik mijn kans gaan. Ik ben blij dat ik het vele werk van mijn ploegmakkers heb kunnen afronden. Ik reed natuurlijk wel met wat druk op de schouders maar dat is nu eenmaal logisch in een team als dat van Quick-Step Floors. Iedereen in onze ploeg kon hier winnen. Kijk maar naar de deelnemerslijst. Cavagna, Jakobsen, Lampaert, Sénéchal, Martinelli en Serry. Allen kunnen een gooi doen naar de zege”, stelde Alvaro Hodeg.

Alvaro Jose Hodeg Chagui kwam er tijdens de massasprint op het gepaste moment uit. “Ik zag die renner van BORA-Hansgrohe, Pascal Ackermann, van heel ver aan gaan. Ik denk dat het toen nog zowat 350 meter van de meet was”, vervolgde Alvaro Hodeg. “Ik hield me nog wat op de achtergrond en ben op zowat 200 meter voor de eindmeet op kruissnelheid gekomen. Niemand slaagde erin mij nog te remonteren zodat ik mijn eerste grote zege van het seizoen boekte. Dat dankzij mijn teamgenoten. Dat moet ik zeker vermelden”, straalde de Colombiaan.

Kristoffer Halvorsen (Team Sky) kwam vrijdag dicht bij een tweede zege op rij in Handzame, maar moest in de sprint zijn meerdere erkennen in de Colombiaan Alvaro Hodeg. "Natuurlijk ben ik ontgoocheld dat ik niet win", reageerde de 21-jarige Noor. "Ik had hier zo graag voor de tweede opeenvolgende keer op het hoogste schavotje gestaan."

"De laatste 25 meter was ik eraan voor de moeite. Hodeg ging me voorbij. Dat hij snel is, wist ik al van de Ronde van de Toekomst van vorig jaar. Mijn komende programma ken ik nog niet helemaal. Wellicht rijd ik de Driedaagse De Panne, maar dat moeten we nog eens bespreken met de ploeg en mijn coach."

Pascal Ackermann was de man die organisator Bert Pattyn had aangestipt als laureaat. De 24-jariger Duitser leek ook op weg naar de zege, maar verloor in het zicht van de eindmeet snelheid en zag zich nog geremonteerd worden door Halvorsen en Hodeg. "Ik ben van veel te ver op kop gekomen", besefte Ackermann. "Ik kon niet anders dan doorgaan, maar voelde dat mijn snelheid afbotte en zo werd ik pas derde. De aanzet naar de sprint verliep redelijk hectisch. De kleinere ploegen mengden zich, want voor hen is dit een soort wereldkampioenschap. Ik rijd nu de Driedaagse De Panne en dan de E3 Harelbeke. Met de intentie om me daar opnieuw te laten opmerken."

Meer sportnieuws