DOEN! Tien tips voor een uitstap met het volledige gezin dit weekend

Pasgeboren lammetjes aaien, een uitzonderlijk bezoek aan het maritiem erfgoed rond het MAS en het Bonapartedok of een bezoek aan de Kinderuniversiteit. Er valt weer heel wat te beleven dit weekend. Wij geven alvast tien inspirerende tips. Veel plezier!

id

1. ZO 18/03: Lammekensdag

www.natuurpunt.be

Eén zwaluw maakt de lente niet, maar er is geen dier dat meer voorjaarskriebels opwekt dan een pasgeboren lam. In de historische schapenstal op Schupleer in Vorselaar drijft herder Marc Grimon zondag zijn kudde samen tijdens de Lammekensdag (13.30-17u). In het brandpunt van de belangstelling staat het Kempische heideschaap, een ras dat tot voor kort haast uitgestorven was. Kinderen mogen tussen de lammetjes lopen en volop de jonge dieren aaien. Herder Marc verzorgt enkele demonstraties schapendrijven. Ook de Gageleerbar is geopend.

2. ZA 17/03: Q-Run To You

www.QRUNTOYOU.BE

Q-Run To You knalt vanavond door de straten van Aalst. Duo’s lopen letterlijk naar elkaar toe op een magisch verlicht loopparcours vol beleving van ongeveer 5 km. Na afloop is er een afterparty in de Florahallen met Regi, Kenn Colt, Maarten Vancoillie en Bart-Jan Depraetere. Ook het Q-ochtendtrio Sam, Heidi en Wim en heel wat andere bekende Vlamingen lopen mee.

3. ZA 17/03 - ZO 18/03: Maritiem weekend

www.MAS.BE

Geïnteresseerden kunnen dit weekend een uitzonderlijk bezoek brengen aan het maritiem erfgoed rond het MAS en het Bonapartedok. Met de hulp van vrijwilligers stelt het MAS dan de Handkraan, het lichtschip de West-Hinder en de Vlotkraan 9 open voor het publiek. Ook het Rijn- en Binnenvaartmuseum is te bezoeken. Op de kade worden bovendien extra handwerktuigen uit de graanoverslagindustrie van de MAS-collectie getoond.

© Wim Hendrix

4. ZO 18/03: Kinderuniversiteit

www.UANTWERPEN.BE

Tijdens de veertiende editie van de Kinderuniversiteit worden meer dan 1.200 onderzoekers van 8 tot 14 jaar in Antwerpen verwacht. Universiteit Antwerpen zet zondag de deuren van de Stadscampus (Grote Kauwenberg 2) open voor het jonge volkje tussen 11 en 17u. Doorlopend zijn er allerlei activiteiten, zoals een workshop tandpasta maken of een lezing rond lenzen en ogen.

5. ZO 18/03: Torekenstocht

www.neteland.be

Wandelsportvereniging Neteland uit Duffel legt zondag de Torekenswandeling in. U kunt parcoursen tussen 5 en 29 km doorheen het landelijke Onze-Lieve-Vrouw-Waver aanvatten. Afwisselend wandelt u langs weiden, parken, bossen en rustige wegen met de ‘Torekens’ van Onze-Lieve-Vrouw-Waver steeds op de achtergrond. Ook het bos van de Brede Zeype maakt uitzonderlijk deel uit van het parcours.

6. ZO 18/03: De 100 km-run

www.100kmrun.be

Wil je je looptalent graag inzetten voor de strijd tegen kanker? Doe dan zondag mee aan de allereerste De 100km-run voor Kom op tegen Kanker. Bij dit unieke loopevenement lopen teams van vier lopers samen 100 km ten voordele van kankeronderzoek. Dit gebeurt via een origineel concept, waarbij zowel de uitdaging als het groepsgevoel centraal staan. En dat allemaal op en rond Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen (Wilrijk) en het UZA.

7. ZO 18/03: Strip- en boekenplein

www.permeke.org

Elke derde zondag van de maand van 10 tot 16u kunt u op het De Coninckplein in Antwerpen heerlijk komen snuisteren tussen duizenden boeken en strips. Nieuwe of tweedehandsboeken, grote namen uit de wereldliteratuur of onbekende meesterwerkjes, ze liggen er broederlijk naast elkaar. In de BIB-corner vindt u afgeschreven items uit de bib voor 1 euro of 10 A-kaartpunten.

8. ZO 18/03: Dag van de Zorg

www.dagvandezorg.be

Altijd al eens achter de schermen van een ziekenhuis willen gluren? In heel Vlaanderen ontvangen zondag meer dan 250 zorg- en welzijnsorganisaties en scholen het publiek met open armen. In Antwerpen kunt u onder meer een kijkje nemen in het opvangcentrum voor asielzoekers op Linkeroever. Een gids vertelt u er alles over het dagelijkse leven in een opvangcentrum. Kinderen kunnen hun fijne motoriek testen in een workshop Afghaanse vliegers maken. In Mechelen en Turnhout kunt u vandaag ook bloed en plasma geven in het Rode Kruis-centrum dat zijn deuren openstelt.

© EPA

9. ZA 17/03: Saint Patrick’s Day

De Ieren vieren vandaag Saint Patrick’s Day. Ze herdenken dan de patroonheilige van hun land en hullen zich in het groen. De rest van de wereld mag meevieren. In Brussel steekt Manneken Pis twee dagen in het groen, en Ierse pubs in heel het land pakken groots uit met hapjes, optredens en sloten Guinness. Hard Rock Cafe Antwerpen aan de Groenplaats doet zijn duit in het zakje met groen Carlsberg-bier, St. Patty’s Guinness Burgers en livemuziek.

10. DI 20/03: Nacht van de Geschiedenis

www.nachtvandegeschiedenis.be

Opgehangen aan het thema ‘religie’, organiseert Davidsfonds dinsdag de Nacht van de Geschiedenis. Her en der in Vlaanderen worden lezingen gehouden binnen dat thema. In Hulshout spreekt filosoof Maarten Boudry over de evolutie van religieuze onverdraagzaamheid. In Rumst neemt Athenagoras Peckstadt, het hoofd van de Orthodoxe Kerk in ons land, het woord. In Vorselaar kunt u het Klooster van de Zusters van Vorselaar bezoeken. U ontdekt er verrassende plekjes, bekijkt unieke beelden en hoort verhalen over het kloosterleven.

Tips om te Doen!