Europa leent miljard euro voor Oosterweel, De Wever triomfeert

Print

Foto: Walter Saenen - WAS

Antwerpen -

De raad van bestuur van de Europese Investeringsbank (EIB) heeft een lening van 1 miljard euro voor Oosterweel goedgekeurd. Dat hebben N-VA-voorzitter Bart De Wever en N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt donderdagmiddag triomfantelijk getweet.

“Antwerpen komt uit de ban van de ring”, vervolgt de tweet. “Fantastische erkenning voor wat samen met de overkapping het grootste mobiliteits- en leefbaarheidsproject van deze eeuw wordt. Bedankt Johan Van Overtveldt en Ben Weyts”.

Het grootste Europese krediet ooit voor één project stond vandaag op de agenda van de raad van bestuur van de bank, waarin vertegenwoordigers zitten van de 28 lidstaten van de Europese Unie. De lidstaten zijn zelf eigenaar van de bank, die is opgericht voor grote projecten die een duidelijk algemeen belang en voor jobcreatie, economische groei en een beter milieu zorgen. Eerder hadden al de experten van de bank en het dagelijkse bestuur het krediet goedgekeurd.

Het nieuws is nog niet officieel meegedeeld door de EIB zelf, omdat de vergadering van de raad van bestuur nog aan de gang is. “Ik kan wel bevestigen dat de beslissing genomen is”, zegt woordvoerder Tim Smit. “Maar het persbericht van ons zal pas later komen. Het nieuws moet door de Belgische vertegenwoordiger onderhands zijn doorgespeeld.”

Die Belgische vertegenwoordiger in de raad van bestuur is niemand minder dan Marc Descheemaecker, voorzitter van Brussels Airport en De Lijn en lid van de N-VA. Het laat zich raden dat hij ervoor gezorgd heeft dat zijn partijgenoten voor iedereen uit konden pronken met het nieuws.

Tommelein: “Bewijs van vertrouwen”

Intussen heeft ook Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open Vld), degene die bij de kas zit dus, een persbericht verstuurd. “Het gaat om een belangrijk aandeel in de lening van 3,6 miljard euro die Vlaanderen geeft aan de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM)”, meldt Tommelein.

“Dit bewijst dat de Europese Investeringsbank vertrouwen heeft in Oosterweel én in het financieel model dat de Vlaamse regering samen met de BAM heeft uitgewerkt.” Nog volgens Tommelein zal de BAM de lening gespreid over 35 jaar terugbetalen met de inkomsten van de tolheffing. Het is dus de weggebruiker die het miljard zal terugbetalen, wat de vreugde misschien wat tempert.

Europa leent miljard euro voor Oosterweel, De Wever triomfeert
Foto: BELGA

Van Besien: “Goede zaak”

Ook een van De Wevers grootste uitdagers bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien, is tevreden met de beslissing en noemt het “goed dat de investeringsbank geld wil lenen om te investeren in Antwerpen en haar toekomstverbond”. Van Besien stelt wel dat de overkapping van de Antwerpse ring en meer duurzaam vervoer (een modal split naar minder autoverkeer, red.) essentiële pijlers zijn van dat toekomstverbond, dat gesloten werd tussen de Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de Antwerpse actiegroepen. Hij vraagt dan ook aan Vlaanderen om “niet alleen geld te zoeken voor de Oosterweelverbinding en autoverkeer”.

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring