Al 550.000 Belgen hebben de griep gekregen (en epidemie is nog niet voorbij)

Naar schatting 550.000 Belgen hebben deze winter al de griep gekregen. Dat zijn er opvallend veel. Bovendien is de epidemie nog steeds niet voorbij. Het gevolg is grote drukte bij de huisarts, maar ook in de ziekenhuizen. Sommige sturen patiënten zelfs noodgedwongen door naar andere klinieken.De griepepidemie van deze winter is wat de duur betreft een van de zwaarste. Onder de zieken zijn opvallend veel kinderen.

De griepepidemie van deze winter is wat de duur betreft een van de zwaarste van de voorbije jaren, zo blijkt uit de officiële cijfers. “Het is lang geleden dat de epidemie zo lang duurde en de piek zo laat kwam”, zegt Steven Van Gucht, viroloog van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Experts voorspelden dat het na de krokusvakantie zou beteren, maar nog steeds vallen er mensen ziek.

In totaal raakten deze winter al zo’n 550.000 Belgen besmet. Dat is 12% (60.000 mensen) meer dan in de winter van 2017. Bovendien duurt het zeker nog een paar weken voor we van de epidemie verlost zijn. Een duidelijke oorzaak is er voorlopig niet. “We dachten eerst aan de winterprik van vorige maand”, zegt Van Gucht. “Maar intussen is het weer warmer, terwijl de grafieken blijven stijgen.”

Ondanks de vele zieken is het trouwens te vroeg om van een rampjaar te spreken. Een duidelijk zicht op de oversterfte, het aantal extra overlijdens, is er nog niet. Vorige winter stierven er tijdens het griepseizoen 4.117 meer mensen in ons land dan verwacht. De variant van het virus die toen circuleerde, was erg gevaarlijk voor bejaarden. Dit jaar gaat het om een mildere variant.

Nu in het nieuws