Waaslander kandidaat voor topjob bij federale politie

Stanny De Vlieger Foto: Jan Van der Perre

Waaslander kandidaat voor topjob bij federale politie

Print
Antwerpen -

Stanny De Vlieger, gerechtelijk directeur van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen en afkomstig uit het Waasland, is kandidaat om Catherine De Bolle op te volgen als commissaris-generaal van de federale politie.

Dat liet hij deze week weten aan de speurders van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen die onder hem werken.

Waaslander kandidaat voor topjob bij federale politie
Catherine De Bolle. Foto: Ivan Put

Catherine De Bolle werd in 2012 baas van de eengemaakte Belgische politie, die twaalfduizend manschappen telt. Ze was tot dan korpschef geweest bij de lokale politie van Ninove. Op 1 mei trekt zij naar Den Haag om er het hoofd van de Europese politie Europol te worden. De Bolle was de eerste vrouw die het tot de top van de federale politie schopte, en ze wordt de eerste vrouw én de eerste Belg die de leiding neemt over Europol.

Jury

Tegen begin mei moet dus ook een nieuwe commissaris-generaal van de federale politie gekozen worden. De benoeming gebeurt door een jury bestaande uit vijf personen, onder wie Antwerps korpschef Serge Muyters. Kandidaten moeten de graad van hoofdcommissaris hebben, minstens veertig jaar oud zijn en niet binnen de vijf jaar met pensioen gaan om in aanmerking te komen.

Stanny De Vlieger (51), die in het Waasland woont en een licentiaat criminologie op zak heeft, is nu officieel één van de kandidaten. Hij klom vanuit zijn functie als speurder bij de toenmalige gerechtelijke politie van Mechelen en Antwerpen op naar de top van het korps. In 2009 kreeg hij de leiding over de FGP van Antwerpen, een functie die hij ook na het samenvoegen van de korpsen van Mechelen, Turnhout en Antwerpen tot een provinciale eenheid behield.

Als leider van de FGP Antwerpen legde hij de focus de voorbije jaren vooral op de internationale drugshandel in Antwerpen.

Vanaf volgende week beginnen de selectieproeven.

MEEST RECENT