Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Alles draait weekend lang rond Lilse molens

Foto: Bart Van den Langenbergh

Alles draait weekend lang rond Lilse molens

Monumenten openen deuren voor publiek

Lille -

Zowel de slagmolen in Lille als de windmolen In Stormen Sterk in Gierle openen dit weekend de deuren voor het publiek. Het Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed is hiervoor de aanleiding.

Europa heeft 2018 uitgeroepen tot Jaar van het Cultureel ­Erfgoed. Het industrieel erfgoed maakt daar deel van uit. Elke maand staat een ander thema van dat erfgoed in de kijker. In de maand maart staat het thema energie en kracht centraal.

“Molens zijn daar ook bij ondergebracht. Onze twee Lilse molens zijn aangemeld en opgenomen in de Europese lijst”, zegt Luc Van de Weerd, voorzitter van Toerisme Lille. Het gaat om de slagmolen of olierosmolen in de Broekzijstraat in Lille en de windmolen In Stormen Sterk in de Molenstraat in Gierle. In de slagmolen wordt nog steeds smout gewonnen uit koolzaadolie. Sinds 2014 prijkt ook de helemaal vernieuwde windmolen In Stormen Sterk weer in volle glorie in het centrum van Gierle. De vzw Kempens landschap kocht de molen in 2006 en gaf het monument in erfpacht aan het gemeentebestuur van Lille. “Beide molens zijn zowel op zaterdag 17 maart als op zondag 18 maart in werking van 13u tot 17u. De molenaars geven demonstraties en beantwoorden alle vragen”, legt Luc Van de Weerd uit. “Wij kijken al uit naar bezoekers uit andere Europese landen.”

Meest gelezen GVA+

Sportartikels voor abonnees