© Stad Mechelen

Mechelen wint Prijs Publieke Ruimte voor herinrichting van winkelwandelas

De stad Mechelen heeft dinsdag tijdens het jaarlijkse Congres Publieke Ruimte in Gent de Prijs Publieke Ruimte gekregen voor de herinrichting van de centrale as tussen de Vijfhoek en de Grote Markt tot een wandelboulevard met pleintjes en aandacht voor groen, water, spelelementen en fietsvoorzieningen.

“Een aantrekkelijke winkelomgeving lokt klanten en investeerders”, zegt juryvoorzitter Jan Vilain. “Bovendien is er in een winkelstraat meer plaats voor passanten wanneer de ruimte niet wordt ingenomen door lege geparkeerde auto’s.”

© Bart Somers

De Prijs Publieke Ruimte wordt uitgereikt door het Infopunt Publieke Ruimte, het kenniscentrum van de Voetgangersbeweging dat ijvert voor meer kwaliteit in de openbare ruimte. Mechelen werd de voorbije jaren al meermaals genomineerd voor heraanlegprojecten en heeft ditmaal ook effectief prijs met de aanpak van winkelstraat Bruul en omgeving. “Mechelen heeft een systematische en consequente aanpak gevonden voor zijn openbare ruimte die de rust, sereniteit en samenhang in de stad bevordert”, zegt Vilain. “De stelselmatige vernieuwing van de publieke ruimte duidt op een gezonde stedelijke dynamiek. Lokale besturen zijn zich er ook van bewust dat ze met de inrichting van publieke ruimte weerwerk kunnen bieden aan onlinewinkelen en randstedelijke shoppingcentra.”

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) stelt dat Mechelen nu de vruchten plukt van jarenlange volgehouden investeringen in het vernieuwen van de openbare ruimte. “We halen de ene na de andere prijs voor projecten van stedelijke innovatie”, zegt hij. “Dat zorgt er ook voor dat steeds meer Mechelaars trots zijn op hun stad.”

De stad krijgt als prijs een tegel cadeau met daarop de verworven titel, die op die manier in het straatbeeld kan worden verwerkt.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio