© AFP

Marc Wilmots waarschuwt Rode Duivels voor het WK en komt met advies voor bondscoach Martinez

Nadat hij het zelf tweemaal tot de kwartfinale schopte als trainer van de Rode Duivels, vindt Marc Wilmots nu dat de Belgen minstens tot de laatste vier moeten geraken. “België moet minstens de halve finale halen”, dat zegt hij in een interview aan het Duitse sportmagazine Kicker. Daarin is hij ook hard voor Jordan Lukaku en Jason Denayer en hemelt hij De Bruyne op. De ex-bondscoach van de Belgen heeft het in het interview vooral over de toekomst en weinig over zijn tijd als trainer.

vva

Marc Wilmots verschijnt nog maar weinig in de media, maar voor het Duitse magazine Kicker maakte hij een uitzondering en liet hij zijn licht schijnen over de Rode Duivels en het komende WK, dat doorgaat in Rusland van 14 juni tot en met 15 juli.

“Iedereen moet fit zijn”

Das Kampfschwein coachte de Rode Duivels van 2012 tot en met 2016 en vindt de halve finales een logisch vervolg na de kwartfinales op het WK 2014 in Brazilië en op het EK 2016 in Frankrijk, toen hij trainer was. “Die tornooien waren een goede leerschool. De huidige kern heeft een gemiddelde leeftijd van 26 jaar. Als iedereen fit is, heeft de groep het potentieel om ver te geraken.”

© Photo News

“Maar wanneer twee of drie spelers ontbreken, wordt het moeilijk. Je hebt jongens als Kompany, Vertonghen, Vermaelen en Alderweireld nodig. Met de offensieve weelde van de Duivels kan je drie nationale ploegen van spelers voorzien, maar achterin is er geen overschot. Jason Denayer en Jordan Lukaku, die allebei in mijn EK-kern zaten, zijn eigenlijk spelers voor de tweede of de derde rij”, is hij hard voor de twee in Kicker.

© Photo News

“Belgen hebben geen focus”

België moet het tijdens de groepsfase van het WK opnemen tegen Panama, Tunesië en Engeland. Die fase lijkt op het eerste zicht niet zo zwaar, maar Wilmots legt enkele pijnpunten van de Duivels bloot. “Voor zeven matchen in 28 dagen heb je focus nodig. De Duitsers, Spanjaarden en Brazilianen hebben daar geen probleem mee, maar de Belgen kunnen dat niet. Dat speelt in het voordeel voor de andere landen. Voor een toernooi heb je een goed collectief nodig. België heeft twaalf goeie aanvallende spelers, maar daar kan je geen ploeg mee bouwen”, zegt hij aan Kicker.

© Photo News

“Mijn hoop is dat spelers als Witsel, Fellaini, Dembélé, op de piek in hun carrière, voor balans kunnen zorgen. Als België de halve finale wil bereiken, is het nu of nooit. Er eerder uit gaan zou een afknapper zijn. De wereldtitel moet het doel zijn, ook al klinkt dat misschien arrogant, met deze spelers moet je hoog durven mikken. Spanje, Duitsland, Brazilië en Argentinië zijn de favorieten. België zal van een van hen moeten winnen.”

“Ik was verrast dat ze een Spanjaard boven een Belg kozen”

© GMAX AGENCY

Volgens Wilmots staat zijn opvolger, Roberto Martínez, voor moeilijke weken. “Er wordt nu al gepraat over een opvolger. Zijn contract loopt immers na het WK af en de lobby voor Michel Preud’homme als nieuwe bondscoach is al gevormd. Daarbovenop komt de sportieve druk: iedereen kent de mogelijkheden van deze ploeg. Ik wens hem veel geluk toe en hoop dat hij ons werk voor het Belgische voetbal kan voortzetten.”

“Ik was verrast dat ze een Spanjaard boven een Belg kozen. Als ik bondsvoorzitter was geweest, ik had altijd een Belg aangesteld.” Wilmots is zelf in 2017 bondscoach geweest van Ivoorkust. “Het is niet hetzelfde als dat je voor je eigen land, je eigen bloed mag werken. Dat is iets bijzonders. Maar ik ga Martínez niet bekritiseren. Hij levert goed werk.”

“De Bruyne is wereldklasse”

© JEFFREY GAENS

Tot slot is Wilmots vol lof over Kevin De Bruyne. “Op het EK in 2016 was hij niet goed, maar toen was hij vermoeid. Bij Manchester City draait alles nu rond hem. Hij heeft een voet zoals Zinedine Zidane vroeger. Hij leest het spel en ziet alles. Andere spelers moeten eerst nadenken voor ze de bal aannemen, Kevin niet. Hij verbindt de controle direct met de volgende actie. Dat is wereldklasse. Hij kan nu ook vermoeid zijn, maar dat is op dit toernooi niet zo belangrijk met de Engelsen in dezelfde groep. Ze stoten zeker allebei door. Het zal er voor Martínez op aankomen om de spelers in Engelse loondienst fris te krijgen”, zegt hij nog in het interview aan Kicker.

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Meer voetbalnieuws