© EPA-EFE

Trump ontslaat Buitenlandminister Tillerson

Rex Tillerson is niet langer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Huidig CIA-baas Mike Pompeo vervangt hem, zo heeft president Donald Trump dinsdag bekendgemaakt via Twitter.

rvs

Pompeo “zal fantastisch werk leveren. Dank aan Rex Tillerson”, zo vermeldt de Tweet. Nog volgens Trump wordt Gina Haspel de nieuwe baas van de CIA . Ze wordt daarmee de eerste vrouw aan het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst. Wel dient de Senaat beide benoemingen nog goedkeuren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een bron binnen het Witte Huis zegt dat Trump zijn team wilde herschikken voor de start van de onderhandelingen met Noord-Korea.

Volgens de krant The Washington Post werd Tillerson vrijdag al ingelicht over zijn ontslag. Maar de breuk tussen Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken hing al langer in de lucht: Amerikaanse media speculeren immers al enige tijd over het lot van Tillerson.

Eind november had de krant New York Times geschreven dat Trump van plan was om ten voordele van Pompeo zich van Tillerson te ontdoen. Het NBC News had afgelopen zomer bericht dat Tillerson tijdens een vergadering naar Trump zou verwezen hebben met de term “moron” (debiel). Maar Trump heeft die berichten steevast ontkend, stellend dat de twee politici “goed samenwerken”.

Feit is wel dat Trump en Tillerson niet altijd op dezelfde lijn zaten. Zo had de minister van Buitenlandse Zaken vorige week nog gezegd dat er “nog een lange weg te gaan” voordat de onderhandelingen op hoog niveau met Noord-Korea kunnen opstarten. Maar kort daarna ging Trump in op de uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un om elkaar te ontmoeten.

Vernomen via Twitter

Trump had volgens bronnen het gevoel dat Tillerson hem niet meer steunde. Volgens Steve Goldstein, adjunct-secretaris voor Publieke Diplomatie, wilde Tillerson zelf wel in functie blijven. Hij zou zelf ook niet met de president hebben gepraat, en niet weten waarom hij aan de kant werd geschoven. Hij zou trouwens via het Twitter-bericht van Trump moeten hebben ontdekken dat hij de laan was uitgestuurd.

Tillerson gaf dinsdagavond op een persconferentie meer uitleg bij zijn ontslag. Daarbij somde hij de verwezenlijking van het ministerie van Buitenlandse Zaken onder zijn leiding op, en gaf hij aan “er alles aan te zullen doen om een vlotte overgang te verzekeren”. Opvallend: de naam van president Trump kwam niet éénmaal ter sprake tijdens zijn persconferentie.