© rr

Mike D. bekent dat hij voyeuristische filmpjes maakte en wordt aangehouden

Mike D., de 41-jarige verdachte die heeft bekend dat hij de voyeurfilmpjes gemaakt heeft, wordt aangehouden. De man werd gisteren opgepakt en bekende al eerder dat hij de opnames maakte en verspreidde. Dat melden VTM en Het Laatste Nieuws. Overigens zijn zes slachtoffers al geïdentificeerd.

adm, syb

D. ging over tot bekentenissen tijdens zijn eerste verhoor. Hij gaf toe dat hij douchende vrouwen filmde in een sporthal van de Hogeschool Gent. Ook heeft hij bekend dat hij de filmpjes postte op het forum onder de gebruikersnaam ‘dgreedb’. Het is momenteel niet duidelijk hoeveel slachtoffers hij gemaakt heeft, maar intussen werden al zes vrouwen geïdentificeerd. Vier van hen werden al douchend gefilmd in de sporthal in van de Hogeschool Gent, twee andere filmde hij op zijn werk. Hij maakte stiekeme opnames onder hun rok.

Op basis van de filmpjes die D. op het forum postte, gaat het gerecht uit van minstens 17 slachtoffers. Onderzoek met meer duidelijkheid brengen wie de andere slachtoffers zijn.

Geklist terwijl hij sporen probeerde te wissen

De speurders kwamen de voyeur maandagochtend op het spoor toen hij zijn filmpjes op het forum begon te wissen. Kort na de middag logde de 41-jarige gescheiden vader nogmaals in, vermoedelijk om nog meer video’s te verwijderen. Ook zijn Twitter- en Facebookpagina had hij gewist. De speurders vonden dat verdacht gezien de man tijdens het weekend bijkluste als DJ. Gezien hij inlogde op het forum terwijl een andere verdachte in de cel zat, kwam hij al snel naar voren als enige verdachte.

Maandagnamiddag kon de politie hem in Zwijnaarde arresteren. Hij wordt dinsdagnamiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die moet beslissen of zijn aanhouding verlengd wordt.

Geschorst

De club waar de man lesgaf en slachtoffers maakte, heeft overigens ook een klacht ingediend. Daar wordt met verslagenheid gereageerd. Ook is hij met onmiddellijke ingang geschorst. “We zijn zwaar aangedaan door de gebeurtenissen van de laatste dagen en leven intens mee met de slachtoffers”, laat de club weten. “Alhoewel we de resultaten van het gerechtelijk onderzoek nog moeten afwachten, wijst alles erop dat één van onze lesgevers ernstige zedenfeiten heeft gepleegd. De man is onverwijld geschorst”, laat de club weten in een mededeling.

Volgens verantwoordelijke Patrick Roose is het bestuur van de club zwaar aangeslagen. Mike D. was erg geliefd als lesgever, zo vertelde hij aan VTM Nieuws. “We voelen ons beschaamd en kwaad om hetgeen gebeurd is en hebben een klacht ingediend tegen de man. We leven intens mee met de slachtoffers. Voor ons komt hun belang nu op de eerste plaats.”

Camerabewaking versterken

De HoGent gaat de camerabewaking “op bepaalde strategische plaatsen” versterken. “We zetten alles in op de veiligheid en privacy van de mensen die bij ons komen sporten”, zegt woordvoerder Johan Persyn.

De gevechtssportclub treft volgens de hogeschool geen schuld, maar de instelling vraagt de clubs nu om verdachte zaken te signaleren. “De alertheid die nu gekweekt is, willen we in stand houden. Met een affiche doen we een oproep om, als er iets vreemd is of niet door de beugel kan, het te melden aan de mensen van HoGent”, zegt Persyn.

“We zetten alles in op de veiligheid en privacy van de mensen die bij ons komen sporten. We gaan kijken om op bepaalde strategische plaatsen de camerabewaking te versterken. Uiteraard niet in douche, kleed- of toiletruimtes, maar op andere plaatsen kunnen we nog extra camera’s bevestigen.”