© mia uydens

© rr

© rr

© rr

© rr

1 / 5

"Man had soepballetjes in zijn servet verstopt voor Kozy!"

De vzw Clinidogs werd in april 2017 opgericht in Brugge. Nog geen jaar later zijn er al 235 vrijwilligers geregistreerd.

Kristin Matthyssen

Ook in onze provincie zijn er 25 mensen die met hun eigen hond bezoekjes brengen aan de bewoners van rusthuizen en instellingen. Carine uit Zandhoven is één van hen.

De vzw Clinidogs werd opgericht door Priscilla Sap uit Brugge. Ze bezocht al sinds 2014 met haar hond bewoners in woon-zorgcentra. ­Philip Verbrugghe zette er mee zijn schouders onder, omdat hij het maatschappelijk doel zo mooi vond. Van een West-Vlaams initiatief is vzw Clinidogs nu in een jaar tijd uitgegroeid tot een bijna landelijke organisatie met 235 geregistreerde vrijwilligers, van wie er al 192 effectief bezoeken afleggen. “Niet alleen in rusthuizen, maar ook in scholen voor buitengewoon onderwijs”, zegt Philip. “We doen ook één-op-één-bezoeken aan huis. Zo komen we bij een gezin met een kind met autisme, dat vaak onhandelbaar is. Na een bezoek van de hond is hij twee dagen rustig.”

Carine Goyvaerts (53) uit Zandhoven reageerde op een oproep voor vrijwilligers die Clinidogs op de site van Agility Belgium had gezet. Elke maand bezoekt ze nu met haar Zwitserse witte herder Kozy woon-zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Zandhoven. “Het personeel brengt bewoners samen in een zaaltje. De eerste keer zaten er tien mensen, de maand erop waren het er al twintig en de laatste keer zaten 25 bewoners op Kozy te wachten. Ik blijf meestal een uur en laat de mensen spelletjes doen, zoals een bal weggooien die Kozy dan naar mij brengt. Ze mogen ook allemaal een koekje geven aan Kozy in het begin, zodat ik kan inschatten wie wat terughoudender is.”

Momenteel is Carine al nieuwe trucjes aan het oefenen met Kozy voor haar volgende bezoek aan het woon-zorgcentrum. “Een uur aaien is ook maar saai voor die mensen. Zo'n balletje gooien vergt nog een fysieke inspanning. Na een uur moet Kozy thuis gaan rusten. Mogelijk schakel ik later ook nog ­Mayté, mijn andere witte herder, in.”

De reacties zijn heel schattig. “De laatste keer zat Kozy heel de tijd te snuffelen bij een man in een rolstoel. Bleek dat die mens zijn balletjes allemaal uit zijn soep had gevist om aan Kozy te geven. Hij had ze in zijn servet verstopt!”

Philip kent een 87-jarige dame die zich altijd helemaal opmaakt met juwelen, inclusief rode blush op haar wangen, als “den hond” komt. “Het meest aangrijpende was Monique, die op haar sterfbed als laatste wens nog het bezoek van onze vrijwilliger Alain met zijn hond vroeg”, zegt Philip. “Je doet iets voor de gemeenschap, bínnen je eigen gemeenschap. Dat maakt het zo sterk.”

De instellingen betalen niets. Clinidogs werft fondsen om bijvoorbeeld de website en het softwarepakket te betalen.

www.clinidogs.beMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio