Dit artikel is exclusief voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Van het Kot naar het Digikot: “De doodssteek van het traditionele dokwerkersleven”

Foto: frederik beyens

Van het Kot naar het Digikot: “De doodssteek van het traditionele dokwerkersleven”

Alleen voor de late shift komen dokwerkers nog naar het Kot, het aanwervingslokaal aan het Kempisch Dok. Maar ook die aanwerving gebeurt straks volledig digitaal. En ook al is er veel werk, “dit is de definitieve doodsteek van het traditionele dokwerkersleven”, vinden er veel. Maar hoe was het dan vroeger? We schoven aan bij Vic Verstraeten die kort na de oorlog als tiener aan de slag ging in de haven. Dit artikel wordt zo ook een eerbetoon aan Vic, die vorige week, en kort voor de publicatie in CittA, overleed.

Elk jaar rond Kerstmis krijgt Vic Verstraeten een brief van de vakbond. Die meldt hem dat hij recht heeft op een doos koekjes, een doos toebak of een doos sigaren. Hij mag kiezen. Elk jaar gaat hij zijn koekjes halen en dan komt hij de oude rakkers nog eens tegen. “Maar het zijn er steeds minder.”

Zevenentwintig jaar is hij al gepensioneerd. Samen met zijn vrouw Josée woont hij nu in een serviceflat in dienstencentrum Den Bleek in Borgerhout. Straks wordt hij 84, maar Vic is nog altijd een grote ...

Meest gelezen GVA+

Sportartikels voor abonnees