Antwerp Management School start opleiding voor “culturele leiders”

Archiefbeeld. Foto: DRIES LUYTEN

Antwerp Management School start opleiding voor “culturele leiders”

Print
Antwerpen -

In september starten Vlaanderen en Nederland een gezamenlijke opleiding voor leiderschap in de cultursector. Dat bouwt verder op een Nederlands programma. Dat heeft de Antwerp Management School maandag bekendgemaakt.

Sinds 2013 werden in Nederland al tientallen mensen opgeleid via het Nederlandse programma Leiderschap in Cultuur (LinC). Vanaf september wordt Vlaanderen betrokken en gaat de opleiding verder met de titel LinC Lange Landen.

“Het programma wil op die manier een nieuwe generatie ‘culturele leiders’ opleiden die breed inzetbaar is in Vlaanderen en Nederland. Het programma biedt in de eerste editie plaats aan twintig deelnemers, van wie er tien uit Vlaanderen komen en tien uit Nederland”, klinkt het bij de organisatie.

Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) meent dat het programma een succes kan worden. “Investeren in Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking betekende in het verleden meestal investeren in stenen of instituten. Met dit initiatief investeren we in mensen, met name de mensen achter de schermen, de cultuurmanagers. Sterke, kwaliteitsvolle leidinggevenden zijn in deze volatiele context immers erg belangrijk. Uitdagingen als de aandacht voor aanvullende financiering in het culturele veld kunnen over de grenzen heen aangepakt worden.”

Het is een unieke kans, meent Annick Schramme (Universiteit Antwerpen/Antwerp Management School): “We hebben al langer de ambitie om voor ons hele taalgebied een gemeenschappelijk leiderschapsprogramma te ontwikkelen. In zowel Vlaanderen als Nederland spelen momenteel zeer interessante vraagstukken in de cultuursector. We kunnen ongelooflijk veel van elkaar leren en dat gaan we in dit programma ook doen.”

Kandidaten moeten in “toonaangevende posities” werkzaam zijn, minimaal vijf jaar relevante werkervaring hebben en over een sterke motivatie beschikken.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio