Aan dit potlood dankte Frida Kahlo haar kenmerkende wenkbrauw

Foto: Isopix

Beauty

Aan dit potlood dankte Frida Kahlo haar kenmerkende wenkbrauw

Print
Een van de meest opvallende kenmerken aan Frida Kahlo waren haar dikke wenkbrauwen die in elkaar overliepen. Ze droeg die 'unibrow' niet alleen met trots, maar zette ze nog wat letterlijk dikker in de verf met make-up. Dat vertelt Claire Wilcox, curator van de tentoonstelling 'Frida Kahlo: making herself up' die in juni in Londen de deuren opent.

Wie aan Frida Kahlo denkt, ziet  meteen haar grote, dikke wenkbrauwen voor zich opdoemen: het was haar handelsmerk. Vorige week nog kwam er  kritiek toen Mattel een Barbiepop van haar uitbracht ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, maar wel dat specifieke kermerk achterwege had gelaten.

De Mexicaanse kunstenares was trots op haar unibrow en dat imago cultiveerde ze. Het is daarom een van de onderdelen van de expo 'Frida Kahlo: making herself up' die in juni in het Victoria & Albert Museum de deuren opent. De tentoonstelling wil dieper ingaan op hoe Kahlo objecten gebruikte om haar identiteit te construeren. Naast haar schilderijen en foto’s zullen bijvoorbeeld ook 22 jurken te zien zijn, die we al kennen via haar vele zelfportretten, maar ook juwelen, make-up en zelfs een prothesebeen.

Schoonheidsritueel

Curator Claire Wilcox weet ondertussen alles over de dagelijkse schoonheidsrituelen en gewoontes van Kahlo. Nog tijdens het opzetten van de expo ontdekte ze at de kunstenares een potlood van Revlon gebruikte om haar wenkbrauwen nog dikker aan te zetten. "Dit is het werkelijke, materiële bewijs dat Kahlo mee haar eigen identiteit opbouwde", zegt Wilcox. "Zo wou ze uit het keurslijf breken en de vrouw zijn die ze wou zijn. Ze was assertief, onafhankelijk en intelligent. Ze weigerde bovendien slaafs de mode te volgen, maar gebruikte haar make-up wel als een soort zelfverdediging nadat ze zwaargewond was geraakt bij een ongeval."

(klik op de pijl rechts op de foto om onder meer haar make-up en prothesebeen te zien)

 

NIET TE MISSEN