© Photo News

Vader Le Pen vindt naamswijziging partij die dochter doorvoert rampzalig: “Politieke moord”

Medestichter Jean-Marie Le Pen van de rechts-xenofobe Franse partij Front National (FN) heeft de naamswijziging van “zijn” partij bestempeld als “rampzalig” en “een echte politieke moord”. In een interview met de radiozender France Inter had de 89-jarige geen goed woord over voor zijn dochter Marine, de huidige leider van wat waarschijnlijk de Rassemblement National (RN) gaat heten. “Ik vind het desastreus dat men de naam Front National laat vallen, want die is een niet-inwisselbaar en onontbeerlijk oriënteringspunt”, luidde het.

FN-leider Marine Le Pen had de nieuwe naam tijdens het partijcongres zondag voorgesteld. Alle partijleden wordt nu gevraagd zich daarover uit te spreken.

Ook over de beslissing van het partijcongres de statuten te veranderen waardoor hij zijn titel als erevoorzitter voor het leven kwijt is, is Jean-Marie Le Pen niet te spreken. “Ze hebben de post van erevoorzitter afgeschaft, maar ik behoud de titel die mij is gegeven op het partijcongres van 2011”, zei Le Pen senior. Hij maakte voorts duidelijk dat hij geen lid wil zijn van de voorlopig nog naamloze nieuwe partij, en behoudt zich het recht voor de oude FN te doen herleven.

Le Pen was uit de partij gestoten nadat hij, niet voor de eerste keer, de gaskamers van de Duitse concentratiekampen als een “detail van de geschiedenis” had bestempeld. Via de rechter had hij echter zijn erevoorzitterschap kunnen behouden.

© BELGAIMAGE

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio