© Isosport

Marc Brys heeft gemiste promotie nog niet verteerd: “Ik wil geen slechte verliezer zijn, maar stel me toch een aantal vragen”

De nederlaag was zondag, daags na de pijnlijk misgelopen promotie naar 1A, nog niets weggespoeld bij Beerschot Wilrijk. Coach Marc Brys voelde zich naar eigen zeggen zondag nog steeds leeg na de nederlaag tegen Cercle Brugge die er kwam na een betwistbare strafschop voor de thuisploeg en dat op twee minuten voor het einde van de reguliere competitie.

Gert Gysen

“Ik heb de wedstrijd nog eens helemaal herbekeken en bepaalde fasen zelfs meerdere malen,” vertelt Marc Brys zondag. “Ik wil geen slechte verliezer zijn, maar ik stel me wel een aantal vragen bij wat er de voorbije week en zaterdag gebeurde. Dat recht kan niemand me afpakken. We hebben er echt alles aan gedaan om die promotie te pakken en dan glipt in het zicht van de meet alles door je handen door een uiterst discutabele beslissing van een scheidsrechter.”

“Voetbalbond zondigt tegen eigen reglementen”

© BELGA

Brys tracht zijn bewering te staven. “Hoe verklaar je dat een federatie als de voetbalbond toestaat aan een club zich te bemoeien met een schorsing die boven het hoofd hangt van een speler die in het weekend je tegenstander kan zijn? Maes kreeg rood. Er wordt een voorstel gedaan van twee weken schorsing. Wij gaan daartegen in beroep. Plots stelt Cercle Brugge zich partij en vraagt toelating om de debatten over de strafmaat te volgen en daarover ook hun zeg te mogen doen, wat aanvaard wordt door de federatie. Hoe kan het toegestaan worden dat een club zich gaat bemoeien bij het bepalen van een strafmaat van een speler van een andere ploeg? De voetbalbond zondigt ondertussen tegen de eigen reglementen door ons als club te laat te verwittigen. Dan wordt ineens maar beslist dat op de wedstrijddag zelf een extra zitting wordt georganiseerd om de strafmaat voor de speler te bepalen. Pas om half drie, enkele uren voor de aanvang van een levensbelangrijke wedstrijd, wordt dan beslist dat hij toch niet mag spelen. Ik vraag me af of met een speler van Anderlecht of van een andere topploeg hetzelfde zou kunnen gebeuren.”

© Photo News

Dubieuze strafschop

Ook in het verloop van de beslissende wedstrijd ziet Brys verdachte dingen. “De scheidsrechter beslist een strafschop te geven aan Cercle Brugge. Waarom? De éne speler spreekt over handspel, de andere over een duw en de scheidsrechter schrijft in zijn verslag dat Swinkels zijn voet op de voet van zijn tegenstander plantte. Bekijk de beelden, daar is niets van te merken. Ik zag een speler van Cercle een schwalbe inzetten toen Swinkels erbij kwam en mee tegen de grond ging. Ik vraag me af hoe je een dergelijke dubieuze beslissing durft nemen als scheidsrechter om een beslissende strafschop toe te kennen voor een fase waarover zoveel twijfel en zoveel verschillende meningen bestaan.”

“Even voordien krijgt Cercle Brugge een vrijschop, centraal voor doel, net buiten ons strafschopgebied”, zo gaat Brys verder. “Swinkels gaat de lucht in, een tegenstander gaat hierna in duel. Beide spelers vallen. Vrijschop voor Cercle, terwijl de beslissing net omgekeerd moest zijn. Bekijk de beelden. Wij hebben dergelijke vrijschoppen niet gekregen.”

“Na de rust werd het spel om de haverklap stilgelegd voor een speler van Cercle die op de grond bleef liggen en verzorging nodig had. Amper vier minuten extra tijd wordt bijgeteld, waarvan we er hooguit twee speelden toen de scheidsrechter de match afsloot. Ik stel me gewoon maar de vraag, wat moet ik daarvan denken?”, besloot de coach van Beerschot Wilrijk.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio