© AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Marine Le Pen wil FN omdopen tot Rassemblement national

Als het van Marine Le Pen afhangt, wordt haar partij Front National omgedoopt tot ‘Rassemblement national’. Van Jean-Marie Le Pen, de stichter van de partij, is het erevoorzitterschap afgenomen.

jvt

Dit weekend zijn de partijleden van het Front National bijeengekomen, onder meer om te stemmen over een nieuw bestuur en een wijziging van de statuten. Maar vooral de nieuwe naam van de partij lag op ieders lippen.

Voorzitter Marine Le Pen verkiest zelf Rassemblement national. De leden van de partij mogen nu schriftelijk hun mening geven over het voorstel. Pas over ten vroegste zes weken zal het resultaat bekend zijn.

De naamsverandering moet het sluitstuk worden van de imagocampagne die Le Pen voert, sinds ze in 2011 partijleidster werd en het stokje overnam van haar vader. Er blijft onder de Fransen een hardnekkige weerstand bestaan tegen het Front National en een deel van haar ideeën. Met een nieuwe naam voor de partij wil Marine Le Pen nu het tij keren.

De 49-jarige Le Pen werd eerder op de dag met unanimiteit van de uitgebrachte stemmen herverkozen als voorzitster van de partij. Zij was de enige kandidate. Er waren 2,87 procent blanco of ongeldige stemmen.

Nog op het congres werd het erevoorzitterschap afgenomen van Jean-Marie Le Pen (89), de vader van Marine. Daarmee is zijn laatste formele connectie met de FN doorgeknipt. Jean-Marie Le Pen stichtte de partij in oktober 1972.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio