© BELGA

OVERZICHT. Zo zien Play-off 1 en Play-off 2 eruit

De kaarten zijn geschud in de Jupiler Pro League: op de laatste speeldag van de reguliere competitie werden de laatste twee Play-off 1 tickets uitgedeeld aan Racing Genk en Standard. Voor KV Mechelen valt helaas het doek. Maar hoe ziet die Play-off 1 er nu concreet uit? En wie speelt in welke groep van Play-off 2? Ontdek het hier!

jtp

Play-off 1 (ploegen met een + na hun puntentotaal hebben een half punt extra gekregen):

De eerste zes ploegen na de reguliere competitie spelen Play-off 1 met de helft van de punten. Vier van de tickets waren al voor vandaag uitgedeeld aan Club Brugge, Anderlecht, Charleroi en AA Gent. Daar kwamen vandaag nog Racing Genk en Standard bij. De Rouches hadden het lange tijd moeilijk bij KV Oostende, maar wonnen uiteindelijk toch met 2-3. Zo vallen KV Kortrijk en Antwerp uit de top zes. De kalender van de Play-offs wordt maandag 12 maart bekendgemaakt.

1. Club Brugge - 34 punten +

2. Anderlecht - 28 punten +

3. Charleroi - 26 punten +

4. AA Gent - 25 punten

5. Racing Genk - 22 punten

6. Standard - 22 punten

De kampioen plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. De nummer 2 plaatst zich voor de derde (en laatste) voorronde van de Champions League.

De bekerwinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League.

De nummer 3 (of de nummer 4 als de bekerwinnaar bij de eerste 3 is) plaatst zich voor de derde voorronde van de Europa League.

De nummer 4 (of de nummer 5 als de bekerwinnaar bij de eerste 4 is) speelt een barrage tegen de winnaar van Play-off 2 voor een ticket voor de derde voorronde van de Europa League.

Nog dit: als de eerste en tweede in het klassement eindigen met gelijk aantal punten, heeft de eerste uit de reguliere competitie - Club Brugge dus - het voordeel. Al wordt er eerst gekeken of een van beide ploegen een half punt kreeg door de puntenafronding na de reguliere competitie. Daarna geven de gewonnen wedstrijden de doorslag, gevolgd door doelsaldo en gemaakte doelpunten.

Play-off 2:

Play-off 2A:

KV Kortrijk

Zulte Waregem

Waasland-Beveren

Moeskroen

Lierse

OHL

Play-off 2B:

Antwerp

STVV

KV Oostende

Lokeren

Eupen

Beerschot Wilrijk

De ploegen die niet in de top-6 eindigen, spelen Play-Off 2. Daar worden de nummer 7 tot 15 uit eerste klasse onderverdeeld in twee groepen, aangevuld met de drie beste ploegen uit de eindrangschikking van 1B.

Alle ploegen beginnen met 0 punten en op het einde maken de winnaar van groep A en groep B in één onderling duel uit wie zich tot winnaar van Play-Off 2 kroont, mits een Europese licentie. Die speelt dan op zijn beurt tegen de vierde uit Play-Off 1 om een Europese ticket en een ultieme kans op Europees voetbal.

Degradatie

KV Mechelen degradeert na een thriller. Het won nochtans met 2-0, maar Eupen deed net iets beter en stuurde Moeskroen met 4-0 naar huis. De plaats van KV Mechelen wordt in het seizoen 2018-2019 ingenomen door Cercle Brugge, dat zaterdag won van Beerschot-Wilrijk.

Meer voetbalnieuws