© EPA-EFE

Wereldkampioen Ogier grijpt de macht in Rally van Mexico, Neuville is zesde

Vijfvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) staat na afloop van de 3e wedstrijddag in de rally van Mexico aan de leiding. De Fransman ontbond zaterdagnamiddag al zijn duivels en nam de leiding over van Sébastien Loeb (Citroën C3 WRC) nadat die was lek gereden. Ogier heeft een comfortabele voorsprong van 35,9 seconden op de tweede in de stand, Kris Meeke (Citroën C3 WRC). Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) is derde. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) staat op de zesde plaats.

Met nog 3 ritten te rijden op zondag lijken de teerlingen geworpen in de rally van Mexico. Sébastien Ogier begon zaterdagnamiddag aan een geweldig offensief, ging voluit in de aanval en schuwde daarbij de risico’s niet. In de 14e rit sloeg hij de concurrentie KO, sprong hij van de 3e naar de 1e plaats en diepte nadien, met 4 snelste tijden op rij, zijn voorsprong verder uit.

Kris Meeke is de enige die nog min of meer in de buurt van de Ogier kan blijven maar om te winnen maakte Meeke te veel fouten. Met nog slechts 46 km klassementsrit te rijden moet Meeke 1 seconde per kilometer goed zien te maken om zichzelf op te volgen als winnaar in Mexico. Dat lijkt een haast onmogelijke opdracht.

De Spanjaard Dani Sordo reed, net als Sébastien Loeb, lek in de 14e rit. Mogelijk raakten beide rijders zelfs dezelfde steen. Loeb reed zijn band totaal aan flarden en moest halfweg de rit stoppen om zijn wiel te wisselen. De Fransman verloor 2:08. Sordo voelde de band langzaam leeglopen en reed door tot aan de finish. Bij aankomst was de linkervoorband totaal vernield maar Sordo beperkte het tijdverlies wel tot 30 seconden.

© AFP

Thierry Neuville moest op de 3e dag opnieuw als eerste de baan op. Sinds dit jaar is er een reglementswijziging waardoor de deelnemers die in rally 2 starten niet als eerste de baan op hoeven. Van alle toprijders stond Neuville het slechtste geklasseerd waardoor hij opnieuw de weg moest schoonvegen. Neuville kwam goed weg in het begin van de 14e rit toen zijn Hyundai hem verraste, achteraan uitbrak en de berm raakte. In de 16e rit reed Neuville ook nog eens lek. De Belg sluit de 3e wedstrijddag af in 6e positie. Zonder pech van de andere rijders kan hij geen progressie meer maken en verliest hij meer dan waarschijnlijk de leiding in de tussenstand van het WK.

Sébastien Ogier lijkt dus op weg naar de dubbel in Mexico: de rally winnen en leider worden in de WK-tussenstand. De rally van Mexico eindigt zondagavond omstreeks 20u30 Belgische tijd.

Neuville beleeft opnieuw een moeilijke dag

Na afloop van de derde wedstrijddag in de rally van Mexico staan Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) op een eerder teleurstellende zesde plaats. De Belgen beleefden opnieuw een moeilijke wedstrijddag. Vanaf de eerste meters ging het mis voor Neuville die zijn wagen zag stilvallen na het doorwaden van een grote plas. De motor sloeg af en het duurde ruim een minuut vooraleer Neuville verder kon. Later op de dag kwam er nog een leegloper bovenop.

“Het was opnieuw een moeilijke dag”, zuchtte Thierry Neuville. “Maar het belangrijkste is dat we nog steeds in de wedstrijd zitten en dat we blijven vechten. Het goede nieuws is dat we vandaag toch een plaats zijn opgeschoven, van 7 naar 6. Onze start deze ochtend was niet al te best. We kwamen heel even vast te zitten in een watersplash waarna de motor afsloeg. We verloren er meer dan één minuut. Nadien hadden we ook nog eens twee lekke banden. Dit weekend moesten we als eerste de baan op. Ik heb er heel wat van geleerd en bekijk dat als een positieve zaak, ondanks de vele frustraties. Het wordt uitkijken naar de slotdag. Het komt erop aan om nog wat punten te sprokkelen en proberen de schade te beperken.”

© EPA-EFE

Meer sportnieuws