Dit artikel is exclusief voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

In het zog van de havenbazen naar Kameroen: hoe Antwerpen heerst in de brousse

Foto: rr

In het zog van de havenbazen naar Kameroen: hoe Antwerpen heerst in de brousse

Drie massieve stukken boomstam gepropt in één container, veel gekker kan het niet worden. Op de houtterminal van de haven van Douala in Kameroen zien we er zo een stuk of honderd staan. De stammen zijn er met grote kracht in geprangd, waardoor sommige containers letterlijk opbollen. Het gaat om snelgroeiend hout voor de Chinese markt, zegt de Antwerpse houthandelaar Armand Stockmans. De Chinezen hebben meer dan een vinger in de pap hier. Maar Antwerpen heerst nog altijd in de West-Afrikaanse havens.

Van Dakar (Senegal) tot Libre­ville (Gabon): over een afstand van zo’n vijfduizend kilometer liggen een half dozijn havens waar Antwerpen met voorsprong marktleider is. Een groot deel van de zeeschepen die hier passeren langs de Atlantische kust vaart van of naar Antwerpen.

In totaal wordt jaarlijks 15 miljoen ton verhandeld tussen West-Afrika en Antwerpen. Dat is op zich niet veel – Antwerpen alleen haalt 224 miljoen ton – maar in Afrika weeg je daarmee zwaar door. De gemiddelde overslag in de West ...

Meest gelezen GVA+

Sportartikels voor abonnees