Gebouw wordt erkend als historisch monument

Niel koopt Spaans Toreken

Print
Niel -

De renovatie van het Spaans Toreken komt in een stroomversnelling. De gemeenteraad besliste unaniem het gebouw aan te kopen voor 85.000 euro.

Het Spaans Toreken, dat rond 1580 werd gebouwd, is het oudste gebouw in Niel. Het bevindt zich achteraan in de Kasteelgang, een zijstraat van de Emile Vanderveldelaan.

De toren is een overblijfsel van het voormalige Nielderhoff.

Na al die jaren is het Spaans Toreken in verval geraakt. Het gebouw was lang in privé-eigendom en werd overwoekerd door klimop. Burgemeester Tom De Vries (Open Vld) en schepen van Erfgoed Tom Caluwaerts (N-VA) hebben de begroeiing in en rond het Spaans Toreken laten verwijderen. Er werd een stelling met dak rond het gebouw aangebracht, zodat de verdere verloedering van het gebouw wordt tegengehouden.

Tweede helft van 2019

“Er is een stappenplan voorzien, dat loopt van april 2018 tot de eerste helft van 2019. De definitieve bescherming is voorzien midden 2019. Het restauratiedossier zal worden gestart in de tweede helft van 2019”, verduidelijkt schepen Caluwaerts.

“De renovatiekost van het gebouw is afhankelijk van de herbestemming. Minstens 60 procent wordt gesubsidieerd door de Vlaamse regering”, zegt burgemeester De Vries.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio