© Belga

Nederland wil bitcoin aan banden leggen

Nederland wil de handel in bitcoins en andere zogenoemde cryptomunten intomen. Aan de handel in digitale ruilmiddelen, buiten het gewone financiële stelsel om, kleven volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra te veel risico’s voor consumenten en investeerders.

Hoekstra wil het voortouw nemen om samen met de andere lidstaten van de Europese Unie regels af te spreken voor cryptovaluta “om oneigenlijk gebruik aan te pakken”. In zijn eentje kan Nederland immers weinig beginnen tegen zo’n grensoverschrijdend fenomeen, schrijft hij aan de Nederlandse Tweede Kamer. Maar nieuwe regels moeten de kracht van deze nieuwe technologie als het even kan niet de nek omdraaien, vindt de minister.

Ook gaat Hoekstra overleggen met creditcardmaatschappijen of zij de consument bij aankoop van cryptomunten met een creditcard beter kunnen beschermen. Verder onderzoekt hij of hij regels kan stellen aan de beursgang van een cryptomunt. Nu vallen die munten nog buiten alle gewone regels voor en toezicht op beursgangen.

MEER OVER Europese Unie