© Catwalkpictures

Minder plus size modellen op modeweek New York

De Amerikaanse modesite The Fashion Spot heeft zoals gewoonlijk cijfers onder de loep genomen in het kader van diversiteit op de New Yorkse modeweek. Daaruit blijkt dat het iets beter gaat met diversiteit op de catwalk, maar dat er nog heel veel ruimte is voor verbetering.

vwh

Voor het rapport werden 82 shows op de modeweek in februari bestudeerd. Daaruit blijkt dat ontwerpers iets meer dan gewoonlijk rekening hebben gehouden met diversiteit op het vlak van culturele achtergronden. Tijdens de voorstelling van de nieuwste najaarsmode weren 62.7 procent blanke modellen geboekt, tegenover 37,3 procent modellen met een andere huidskleur. Een veelbelovende vooruitgang, vindt The Fashion Spot.

Meer transgenders

Het ging ook beter met de genderdiversiteit op de catwalk - er werden meer transgenders gecast. In cijfers: sinds het najaar van 2017 is het aantal transgenders meer dan verdubbeld. Het aantal ging van 12 naar 33 om precies te zijn.

Minder plus size

Maar uit het rapport blijkt dat ontwerpers er nog niet helemaal zijn. Er werd slecht gescoord wat verschillende maten en vormen betreft: het aantal plus size-modellen was al laag en is tijdens de meest recente modeweek nog verder gezakt. Amper 26 modellen met een maatje meer defileerden in acht shows, goed voor slechts 1,1 procent van het totale aantal castings.

Ashley Graham

De meeste plus size-modellen werden gecast door ontwerper Christian Siriano - tien dames om precies te zijn. Ook het Amerikaanse badmodemerk Chromat heeft het begrepen en stuurde negen dames met rondingen op de catwalk. Ontwerpers Michael Kors en Prabal Gurung werkten samen met de beroemde body activiste Ashley Graham. Volgens The Fashion spot kan dat beter. “Er zijn een heleboel andere dames met een maatje meer die een plek verdienen in de modeshow. Eén plus size-model boeken maakt niet dat je merk plots body positive is”, staat er te lezen in het verslag.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty