© BELGA

EU-binnenlandministers geven groen licht voor benoeming Catherine De Bolle

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben donderdag op een bijeenkomst in Brussel formeel het licht op groen gezet voor de benoeming van Catherine De Bolle tot directeur bij Europol. De baas van de Belgische federale politie vat op 2 mei haar werk bij de Europese politiedienst in Den Haag aan.

gjs

De lidstaten van de Europese Unie hadden De Bolle begin december naar voren geschoven als nieuwe baas van Europol. Nadien doorstond de Belgische politievrouw ook nog een hoorzitting in het Europees Parlement. Het fiat van de binnenlandministers was donderdag niet meer dan een formaliteit. De Bolle volgt op 2 mei de huidige Britse directeur Rob Wainwright op. Ze heeft een mandaat voor vier jaar.

Tijdens haar hoorzitting in het parlement stipte De Bolle het belang van innovatie bij Europol aan. “Europol moet aan de top staan van innovatie. Om cybercrime aan te pakken, informatie uit te wisselen, en georganiseerde misdaad en terrorisme te bestrijden”, zo somde ze haar drie prioriteiten op. “De strijd tegen misdaad en terrorisme kan niet worden losgemaakt van nieuwe technologie.”

Ook de mensensmokkel met migranten - en dan vooral de onbegeleide minderjarigen - wil De Bolle bovenaan de agenda zetten. “Europa moet haar verantwoordelijkheid opnemen”, vindt ze. Concreet denkt de kersverse Europol-baas aan een “speciaal uitgewerkt programma” binnen het centrum tegen mensensmokkel van Europol. “We hebben een alarmsysteem nodig om een overzicht te krijgen van kinderen waarvan we niet weten waar ze zijn”, zei ze.

Europol telt zo’n 800 medewerkers.

Nu in het nieuws