© Canvas

Bart De Wever:”Romeinse keizer schreef ons programma over inburgering”

In het Canvas-programma ‘Winteruur’ lezen bekende koppen een fragment voor van hun favoriete tekst, en praten ze erover met gastheer Wim Helsen. Gisterenavond was Antwerps burgemeester Bart De Wever aan de beurt. Het zal niemand verbazen dat hij koos voor een tekst in het Latijn.

De Wever -met leesbril- las een toespraak voor van keizer Claudius. De tekst is bijna 2000 jaar oud, maar voor De Wever erg actueel: “Eigenlijk heeft Claudius het N-VA programma over inburgering geschreven. Hier hebben wij ons op gebaseerd. Als mensen moeite doen inzake zeden en gewoonten, dan moet je ruimhartig zijn en niet in de val van het racisme trappen. Dat is totaal verkeerd.“

Volgens De Wever zegt de tekst dat Griekse stadstaten als Athene en Sparta ten onder gegaan zijn omdat ze alles wat vreemd was, als barbaars beschouwden. Keizer Claudius roept de Senaat in Rome op die fout niet te maken en overwonnen volkeren dezelfde rechten te geven als ‘echte’ Romeinen. Tenminste: als blijkt dat ze in zeden en gewoontes ook ‘Romein’ zijn geworden. “Zo zullen ze Rome even graag zien als wij het zien” aldus Claudius. Met andere woorden, een vertaling van wat N-VA bedoelt als ze over inclusief nationalisme praten in hun programma. “Wij zeggen ook dat we niet te koop moeten lopen met onze nationaliteit via een snel-Belg wet, of dat we iedereen toelaten tot onze sociale zekerheid. Dat is verkeerd. Maar als mensen inspanningen doen, mag je geen hindernissen geven.”

Dat het systeem werkte ziet De Wever in het feit dat er later een Noord-Afrikaan keizer werd van het Romeinse Rijk: “Die had een getaande huid en sprak Latijn met een accent. Maar voor de Romeinen was dat geen probleem, omdat hij naar zeden en gewoonten een van hen geworden was. Ze beschouwden hem niet als een vreemdeling.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio