Antwerpen zondag weer loopstad: dit is de CittA Antwerp Urban Trail in cijfers

Deelnemers kunnen dit jaar opnieuw halt houden in café De Pelikaan voor een frisse pint.

Antwerpen zondag weer loopstad: dit is de CittA Antwerp Urban Trail in cijfers

Print
Antwerpen -

Dat Antwerpen uitgegroeid is tot een echte loopstad wordt elk jaar opnieuw bevestigd, wanneer de stad die ene dag in april weer helemaal in de ban is van de 10 Miles, het grootste loopwedstrijd van Vlaanderen. De CittA Antwerp Urban Trail is een veel jonger sportevenement, maar is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in de Koekenstad. Deze zondag knopen weer duizenden sportievelingen de veters van hun loopschoenen vast in Park Spoor Noord om een volstrekt unieke tocht door de Antwerpse binnenstad te maken. Dit is de Urban Trail in cijfers.

0

Antwerpen zondag weer loopstad: dit is de CittA Antwerp Urban Trail in cijfers
Een beeld bij de finish van een eerdere editie, toen er nog wel sprake was van tijdsregistratie.

‘Nul’ oftewel ‘geen’. In tegenstelling tot de beginjaren zullen de deelnemers hun finishtijd niet te weten komen. De organisatie voerde de tijdsregistratie af. Het evenement is door de jaren heen steeds meer geëvolueerd naar een belevenis waarin het er niet om draait om als eerste aan de meet te komen. De Antwerp Urban Trail moet dus niet gezien worden als een mini-10 Miles. Al zal het, in de aanloop naar deze loopklassieker, geen kwaad kunnen om er tussen de unieke passages langs iconische Antwerpse gebouwen door stevig de pas in te zetten.

6

De CittA Antwerpen Urban Trail is een relatief jong sportief evenement, maar is intussen toch al weer toe aan de zesde editie. Al bij de eerste editie in 2013 bleek het nieuwe concept een schot in de roos. Zo’n 4.000 sportievelingen verschenen toen aan de start, die toen nog aan de Ernest Van Dijckkaai, vlakbij Het Steen, lag. In die eerste editie passeerden de lopers ‘maar’ langs of door 9 speciale bekende locaties of gebouwen. In de zesde editie ligt dat aantal op 21. Blikvangers van de eerste editie waren naast het Steen de Vlaaikensgang, het Centraal Station, het Stadhuis en de Stadsfeestzaal. Enkele van die locaties zouden klassiekers worden van de Antwerp Urban Trail en vele malen terugkeren. Geen van die toplocaties is echter opgenomen in de editie van 2018.

Antwerpen zondag weer loopstad: dit is de CittA Antwerp Urban Trail in cijfers
Burgemeester Bart De Wever was een van de bekende deelnemers van de eerste editie in 2013 die startte en finishte aan het Steen. Foto: BELGA

7

12 was jarenlang het getal dat geassocieerd werd met de Antwerp Urban Trail. Hoewel het parcours elk jaar compleet anders was, zorgden de organisatoren er altijd voor dat de deelnemers zo’n 12 kilometer voor de kiezen kregen. Sinds de editie van vorig jaar zijn wandelaars ook welkom op het parcours. Een nieuwigheid dit jaar is dat de stappers nu ook kunnen kiezen voor een kortere afstand van 7 kilometer. De 7km-wandelaars passeren in het noorden van het parcours langs dezelfde locaties als de lopers van de volledige afstand van 12km, maar nemen ter hoogte van de Meir een ‘shortcut’. Zij die kiezen voor de korte afstand laten het Zuid links liggen en zullen locaties als het Zuiderpershuis, het Fotomuseum en het ModeMuseum aan zich laten voorbijgaan.

Antwerpen zondag weer loopstad: dit is de CittA Antwerp Urban Trail in cijfers
Het parcours van deze editie

8

De CittA Antwerp Urban Trail vindt plaats op een zondag, maar uitslapen, laat staan een ‘lazy Sunday’, is heel wat lopers en wandelaars niet gegund. De Shelter in Park Spoor Noord opent al om 8 uur de poorten en deuren. De vroege deelnemers kunnen er dan al terecht om hun borstnummer op te halen, er zich om te kleden en om er hun sporttassen achter te laten. Het eerste startschot zal in Park Spoor Noord weerklinken om 9 uur. De laatste lopers zetten hun eerste passen zetten om 12 uur. Sommige vroege vogels zullen misschien presteren op een lege maag. Aan de meet wacht hen dan in de Parkloods een welverdiend ontbijt, dat gratis te verkrijgen is bij vertoon van het borstnummer. Wie er niets mee inzit om met een goedgevulde maag te lopen en krampen te riskeren kan zijn ontbijt al voor de race nuttigen.

Antwerpen zondag weer loopstad: dit is de CittA Antwerp Urban Trail in cijfers
Drummen aan de startboog in Park Spoor Noord.

10

Tussen 9 en 12 uur zal het drie uur lang continu drummen zijn aan de startboog in Park Spoor Noord. Omstreeks 9 uur stuiven de deelnemers die ingedeeld zijn in de eerste wave vooruit. Om de 20 minuten wordt er vervolgens een nieuwe lading lopers en wandelaars op het parcours losgelaten. De deelnemers worden met andere woorden ingedeeld in 10 waves. Die startprocedure moet er samen met de zandloperstart voor zorgen dat er geen wachttijden bij smallere doorgangen zijn. Dat zal allicht niet kunnen voorkomen dat lopers op sommige locaties noodgedwongen aan slentertempo zullen moeten passeren, of zelfs zullen komen stil te staan. Dat biedt de deelnemer dan weer de gelegenheid om de mooie gebouwen en monumenten rustig tot zich te laten nemen. Of in het geval van café De Pelikaan om even halt te houden om een frisse pint te nuttigen.

16

Elke editie van de CittA Antwerp Urban Trail is volstrekt uniek en elk jaar schudden de organisatoren enkele verrassende nieuwe locaties uit de mouw. Van de maar liefst 21 bekende gebouwen of plekken die deze zondag sportievelingen over de vloer krijgen, zijn er 16 bij die nog nooit eerder werden opgenomen in een van de parcours van het evenement. De eerste plek waar de lopers en wandelaars passeren is meteen al een nieuwigheid: bibliotheek Permeke in Antwerpen-Noord. Andere nieuwe blikvangers zijn onder meer het bioscoopcomplex UGC, het Horta Grand Café, het Fotomuseum, het Zuiderpershuis, het MoMu, het Hilton en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In de laatste rechte lijn naar de finish in Park Spoor Noord moet de Fietsbrug nog beklommen worden, waarop meteen een passage door de nieuwe AP Hogeschool volgt.

Antwerpen zondag weer loopstad: dit is de CittA Antwerp Urban Trail in cijfers
Het Horta Grand Café Foto: VUM

10.000

Dat de CittA Antwerp Urban Trail nog niets van zijn populariteit verloren is, valt af te leiden aan de inschrijvingen. Een week voor de start van het evenement waren zo goed als alle 10.000 beschikbare borstnummers de deur uit. Daarmee zitten we al aan meer dan een verdubbeling van het aantal deelnemers sinds de start zes jaar geleden.

Meer info vind je hier.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio