Antwerpen, ideale gaststad voor jongerenevent Let’s Get Digital

Foto: Getty Images/iStockphoto

Antwerpen, ideale gaststad voor jongerenevent Let’s Get Digital

Print

Op donderdag 7 maart vindt Let’s Get Digital plaats in Antwerpen. Dit is een groots jongerenevenement van MNM en Proximus over de mogelijkheden van de digitale revolutie. Radiozender MNM zendt live uit vanuit het MAS in Antwerpen. Tegelijkertijd gaan op verschillende locaties in de stad digitale masterclasses door.

“Dat Let’s Get Digital in Antwerpen plaatsvindt, is niet toevallig”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Antwerpen wil immers dé ‘smart city’ van België en zelfs Europa worden, waarbij technologie wordt ingezet om het leven van haar inwoners aangenamer, gezonder en veiliger te maken.”

Let’s Get… What?

Tijdens Let’s Get Digital kunnen jongeren tussen 17 en 21 jaar deelnemen aan 7 verschillende workshops waarin ze worden ondergedompeld in de hedendaagse digitale mogelijkheden. Zo vindt er een Smart City Safari plaats onder begeleiding van schepen voor economie Caroline Bastiaens. Die passeert onder andere in de Sint-Andrieswijk die binnenkort volledig wordt omgetoverd tot een ‘Smart Zone’.

“Onze ‘Smart Zone’ wordt een levend lab om nieuwe technologieën uit te testen”, legt schepen Caroline Bastiaens uit. “De stad gaat hierbij samen met de buurtbewoners en het onderzoeksbureau imec heel concreet aan de slag. Zo worden bijvoorbeeld de verlichtingspalen in de ‘Smart Zone’ slim gemaakt, waarbij het licht minder fel zal branden als er weinig of geen mensen op straat lopen. Of wat denk je van verkeerslichten die meteen herkennen of er een groep jongeren of een rolstoelgebruiker aan het zebrapad staat? Op basis van deze informatie kan het licht voor de voetgangers langer op groen worden gezet. Tijdens Let’s Get Digital laten we jongeren graag zien hoe we bouwen aan de stad van de toekomst.”

In de ‘Smart Zone’ ondervindt de Antwerpenaar dus meteen de mogelijkheden van technologie, die zijn leven beter, veiliger en leefbaarder zal maken. De stad kan op haar beurt dan weer betere beleidsbeslissingen nemen op basis van real-time data over bijvoorbeeld mobiliteit, luchtkwaliteit of energieverbruik. Dit gebeurt uiteraard met het nodige respect voor de privacy van de buurtbewoners.

In de workshop ‘Digital trends & entrepreneurs’ kunnen jongeren dan weer kennismaken met twee Antwerpse startups en een student-ondernemer. Zo ook met Melvin Elo (21) die samen met vriend Daniel Banach (22) een app creëerde met een oplossing voor zijn eigen zeldzame ziekte. Zij komen vertellen hoe ze als ondernemers inspelen op de digitale trends en mogelijkheden van vandaag. Antwerpen bruist immers van innovatief talent. Zo telt de stad meer dan 400 startups, tal van incubatoren, acceleratoren en andere startup-initiatieven. De stad geeft hierbij graag zelf een duwtje in de rug. Met het project StartupVillage bijvoorbeeld, waar beloftevolle startups betaalbare kantoorruimte kunnen huren in het midden van de historische binnenstad, zodat zij voldoende tijd krijgen om te groeien, commercialiseren en zelfs internationaliseren.

De digitale stad

“Een project zoals Let’s Get Digital is een mooi voorbeeld van hoe jongeren uit het secundair op een leuke manier in contact kunnen komen met het hoger onderwijs. Dit sluit aan bij mijn ambitie om de brug te slaan tussen het secundair en hoger onderwijs. Dat Let’s Get Digital daarnaast technologische en innovatieve opleidingen in the picture zet is een extra pluspunt. Antwerpen heeft studenten nodig in innoverende opleidingen om als kenniscentrum te kunnen uitgroeien”, aldus schepen voor onderwijs Claude Marinower.

“Antwerpen is een jonge stad met meer dan 200.000 inwoners onder de 30 jaar. Onze stad beschikt dus over veel jong potentieel”, verduidelijkt schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud. “Ons jeugdbeleid geeft onze kinderen, tieners en jongeren dat extra duwtje in de rug om hun talenten en vaardigheden verder te ontplooien. Let’s Get Digital is een mooi initiatief dat onze jeugd ook laat proeven van de verschillende digitale mogelijkheden van vandaag en morgen.”

Kortom, Let’s Get Digital kan de stad jongeren inspireren en hen op een toegankelijke manier de mogelijkheden van een slimme stad tonen. Antwerpen wil dankzij technologie immers het leven van burgers, bedrijven, brains en bezoekers makkelijker en kwaliteitsvoller maken, met een efficiënt bestuur en een nog betere dienstverlening. Daarom wil de stad iedereen betrekken in haar groei tot smart city en tonen hoe zo’n slimme stad een meerwaarde kan zijn voor de samenleving.

In dit opzicht lijkt Antwerpen de ideale gaststad voor verschillende evenementen, workshops en lezingen over de digitale maatschappij. Zo verwacht Antwerpen onder andere het Imec Technology Forum, de IoT Convention en het digitaal festival Supernova.

Benieuwd naar het volledige programma van Let’s Get Digital? Ontdek het hier.

MEEST RECENT