Advocaat van Renaud Hardy: “Hij moet geïnterneerd worden”

De advocaat van Renaud Hardy, Frédéric Thiebaut. Foto: Tom Palmaers

Advocaat van Renaud Hardy: “Hij moet geïnterneerd worden”

Print
Mechelen -

“Wees moedig en kritisch. De gemakkelijkste beslissing met de minste kritiek is niet steeds de beste. Integendeel”, zei Renaud Hardy’s advocaat Frédéric Thiebaut dinsdag. Hij vroeg de jury om Renaud Hardy te laten interneren.

Thiebaut betwist de feiten niet, ook al trok Hardy zelf de afgelopen weken zijn bekentenissen over de moordpogingen op Veerle Eyckermans en A.H. in. Thiebaut prees ook de serene houding van de nabestaanden en toonde begrip voor hun verdriet. “Ik besef dat ik hier een weinig sympathieke positie bekleed. Op mijn medeleven kan Hardy niet rekenen. De zaak is gruwelijk, de bewijsmast verpletterend en mijn cliënt is niet te regisseren. Ik voel me een renner in het peloton zonder ploegmaats, met Hardy op mijn bagagedrager, af en toe een platte band en de wind op kop.”

Het grootste deel van zijn pleidooi ging over de internering. “Voor 2010 waren er kosten aan Hardy, erna was hij perte total. Door de medicatie lijdt hij aan een geestesstoornis die de controle over zijn daden aantast. De incidenten zijn nauwelijks bij te houden, zowel op de zitting als in de gevangenis. Agressie tegen personeel, nachtlawaai, seksueel commentaar, hij liep rond met een plastic zak op zijn hoofd, bouwde constructies in zijn cel en ga zo maar door. Een echte psychopaat gedraagt zich als een gladde paling om goed voor de dag te komen, Hardy kan zich niet inhouden.”

Dat betekent niet dat hij zijn gedrag niet meer kan plannen of voorbereiden, stelde Thibaut. “Vergelijk het met een pyromaan. Die bereidt zijn branden ook goed voor, neemt brandversnellers mee en handschoenen om geen sporen achter te laten. Maar dat gedrag is en verslaving. Veel pyromanen worden geïnterneerd.”

Als zijn medicatie wordt stopgezet, zal Hardy niet meteen beter zijn, vertelde Thiebaut de jury. “Zoals psychiater Dillen al zei: hij moet behandeld worden. Hij is een gevaar voor de maatschappij. Maar zijn oordelingsvermogen wordt zodanig aangetast dat hij geestesziek is. Ik vraag u Hardy te interneren.”

Woensdag volgen de replieken en gaat de jury in beraad.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio