Noord-Korea bereid om nucleair programma af te bouwen onder voorwaarden

Zuid-Koreaans gezant Chung Eui-yong en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong un. Foto: AFP

Noord-Korea bereid om nucleair programma af te bouwen onder voorwaarden

Print

Noord-Korea is bereid de nucleaire ambities op te bergen indien de veiligheid van het regime gegarandeerd wordt. Dat meldt een Zuid-Koreaanse gezant aan Bloomberg. Vanochtend vroeg raakte bekend dat de twee Korea’s een “bevredigend akkoord” bereikt hadden om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te de-escaleren.

Kort na middernacht (onze tijd) raakte bekend dat de gesprekken tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en een Zuid-Koreaanse delegatie een “bevredigend” akkoord hebben opgeleverd. Dinsdagmiddag vertelde de Zuid-Koreaanse gezant, Chung Eui-yong, aan Bloomberg en Reuters dat Noord-Korea bereid is haar nucleaire programma volledig stop te zetten indien de veiligheid van het regime gegarandeerd kan worden.

“Noord-Korea heeft uitdrukkelijk aangegeven het Koreaanse schiereiland te willen denucleariseren. Indien er geen militaire dreiging is en indien de veiligheid van het regime gegarandeerd wordt, ziet Noord-Korea geen redenen om nog kernwapens te hebben”, aldus het kabinet van de Zuid-Koreaanse president in een schriftelijke reactie.

Noord-Korea bereid om nucleair programma af te bouwen onder voorwaarden
De Zuid-Koreaanse gezant Chung Eui-yong (rechts) bij zijn aankomst in Zuid-Korea. Foto: AP

Eind april zullen de twee Korea’s een top houden om de grenzen opnieuw open te stellen. Overigens zou Noord-Korea bereid zijn te praten met VS.

“Openhartig gesprek”

Kim had maandagavond in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang een tienkoppige delegatie uit Zuid-Korea ontvangen. Onder meer de nationale veiligheidsadviseur Chung Eui Yong en het hoofd van de inlichtingendienst Suh Hoonin waren daar als vertegenwoordig van Zuid-Korea aanwezig.

Het Noord-Koreaanse staatnieuwsagentschap KCNA meldt dat er een “openhartig gesprek” heeft plaatsgevonden. Er werd overlegd over een mogelijk topbijeenkomst, over het voortzetten van de onderlinge dialoog en over manieren “om de ernstige militaire spanning op het Koreaanse schiereiland te verminderen”, aldus KCNA.

Het was de eerste keer dat Kim Jong-un met hooggeplaatste Zuid-Koreaanse afgevaardigden sprak, sinds hij in 2011 aan de macht kwam.

MEEST RECENT